VASKEMASKINER: Illustrasjonsfoto. Foto: Lise Åserud/NTB

Sløyfer toppkarakteren

Glem energimerkene A+, A++ og A+++ på vaskemaskiner og annet fremover.

Stiftelsen Elektronikkbransjen, en bransjeforening for forbrukerelektronikk i Norge, opplyser om endringen i en pressemelding:

«Toppkarakterene A+, A++ og A+++ forsvinner fra TV-er og skjermer, kjøleskap og frysere til husholdningsbruk, vaskemaskiner og tørketromler samt oppvaskmaskiner som selges fra i mars 2021. Lyskilder vil også få nye etiketter, det skjer i september i år.»

Merkingen som etter hvert trer i kraft, bruker en skala på energieffektivitet som går fra A til G for alle produkter, men altså uten «plussene» på toppkarakteren.

– Elektronikkproduktene har blitt så energieffektive at de har sprengt den gamle skalaen, og den nye graderingen er så streng at toppmodellene som tidligere var A+++ nå er en C. Ved ha en så streng skala er det tatt høyde for at den skal vare i rundt 10 år. Innen den tid har kanskje teknologien kommet så langt at skalaen igjen må revurderes, sier Jan Røsholm, administrerende direktør i Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Når den nye merkingen innføres i butikkene, vil det ikke lenger være produkter i A-klassen. Denne skal holdes tom i starten, «for å gjøre plass til fremtidig produktinnovasjon», opplyser pressemeldingen.

De nye etikkene vil dukke opp på produkter i butikk i mars.