TETT I TETT: Slik så det ut utenfor utestedene i Pollen natt til søndag. Foto: Tipser Foto: Tipser

Slik så det ut på byen i helgen – nå kaller kommuneoverlegen inn til møte med eierne

Nå skal det tas grep for å forhindre brudd på smittevernregler utenfor restauranter og barer i Arendal. – Dette kommer alt for seint, sier restaurantkonge Sigmund Rose.

– Dette er respektløst overfor det arbeidet vi gjør på sykehuset. De klarer ikke holde styr på køene utenfor og overholder ikke reglene.

Uttalelsen kommer fra en sykepleier på Sørlandet sykehus som har tatt kontakt med Agderposten. Hun ønsker ikke å stå fram med navn og bilde i avisen, men forteller at hun var ute sent lørdag kveld. Da så hun seg rett og slett nødt til å dokumentere hvor tett folk sto i køene og på Langbryggen. Situasjonen var tilsvarende i Lillesand også, kjenner Agderposten til.

LILLESAND: Slik så køene ut utenfor et utested i Lillesand lørdag kveld.

– Det er spesielt ungdom som ikke ser ut til å bry seg lenger. De bare lever det livet de levde før.

Sykepleieren retter harde skyts også mot innehaverne av utestedene på Langbryggen. Sykepleieren oppfordrer til økt vakthold dersom det er utfordrende å holde styr på alle menneskene.

– Har ikke myndighet

Sigmund Rose, innehaver av Castelle og flere andre restauranter, har tidligere gått ut i Agderposten og sagt at han ofte har stengt før normal tid mange ganger den siste tiden.

RESTAURANTEIER: Sigmund Rose. Her avbildet ved en tidligere anledning.

Mandag medgir han at det er svært utfordrende med de store menneskeansamlingene utenfor utestedet på Langbryggen. Én ting er køene, som han mener vaktene har rimelig god kontroll på. Noe annet er alle de andre som samles rundt køen, som står og prater med folk i køen og som ellers står tett langs brygga.

– Vi har ikke myndighet i det offentlige rom til å si hva folk skal gjøre og ikke gjøre. Vi kan anbefale etter retningslinjene fra Helsedirektoratet, men ikke noe mer, påpeker restaurantkongen.

– Vi har hatt kontroller flere ganger og fått skryt for alt vi gjør. Det gjør vi riktig. Så hva mer kan vi gjøre? spør Rose.

MYE FOLK: Mange trakk til sentrum sent lørdag kveld. Foto: Tipser

Stor bekymring

Kommuneoverlege Helene Rakeie har fått se bildene tatt i Arendal sentrum natt til søndag. Hun kommenterer dem slik:

– Stor ansamling av mennesker på utsiden av utestedene, i gatene og på butikker er en stor bekymring for oss. Vi må nok en gang be folk vise hensyn til hverandre, holde avstand og minne om at alle har et ansvar når det gjelder å ikke spre smitte i samfunnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Rakeie påpeker nok en gang at smittesporing blir vanskelig dersom folk ikke er oppmerksomme på hvem de har nærkontakt med.

– Jeg får inntrykk av at enkelte folk, dessverre, har glemt hva vi sto i for noen måneder siden. Jeg må minne om at det fortsatt er smitte i samfunnet, sier hun.

UTFORDRING: Det er krevende å holde kontroll på køene og alle menneskene rundt, medgir restauranteiere. Foto: Tipser

Under et møte mandag møte med Gunn Haga Brekka i Arendal kommune, som har ansvar for skjenkekontrollene, viste hun fram bildene tatt i helgen. Securitas sin rapport fra helgen ble også gjennomgått.

– Inntrykket er at det har gått bra, men at det er samme problem som forrige uke, nemlig at folk står tett i køer og utenfor utestedene, forteller Rakeie.

– Har ikke utestedene ansvar for køene like utenfor?

– I prinsippet har de jo det. Folk skal inn på deres utested. Men jeg har forståelse for at dette er utfordrende når mange trekker til byen og plutselig vil inn på utestedene. Da kan det fort bli hektisk, legger kommuneoverlegen til.

Sigmund Rose forteller at Castelle har økt bemanningen kraftig. Totalt var 21 ansatte på jobb lørdag kveld.

Kaller inn til møte

Under møtet mandag ble Rakeie og Brekka enige om å kalle inn til et møte førstkommende torsdag. Til dette inviteres restauranteiere, politiet, ordfører og rådmann – i tillegg vil kommuneoverlegen og Brekka delta. Målet er å diskutere tiltak som kan settes i verk for å få bukt med bruddene på smittevernreglene. Rakeie ønsker ikke å fronte mulige løsninger før møtet er gjennomført.

– Vil det bli aktuelt å stenge igjen?

– Slik det er i Norge nå, er smittetallene lave. Men kommer vi til et punkt der det blir masse smitte i Arendal, må vi se konkret på lokale tiltak. Jeg håper ikke vi kommer dit at vi må gjøre slike drastiske tiltak som å stenge, det ville være trist, svarer Rakeie.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Alt for seint

Restauranteier Sigmund Rose på sin side mener slike møter, og mer konkret informasjon, burde kommet for lengst. Han etterlyser langt bedre dialog med, og pålegg fra, kommuneoverlegene i Arendal.

– Dette kommer alt for seint. Kommuneoverlegene burde vært på banen for hundre år siden, sier han krast.

Rose kjenner restauranteiere over hele landet, og har hørt flere eksempler på det han mener er langt bedre informasjon gitt fra kommunens helseledelse.

– Her er alt veldig ustrukturert og uryddig. Mange andre steder har det være mye klarere og tydeligere fra dag én når det gjelder hva man aksepterer og ikke, sier Rose.

Han spør seg samtidig hvordan man kan stramme ytterligere inn på reglene. I dag må alle gjester reservere bord. Det er ikke lov til å stå i baren og alt av avstander overholdes.

– Jeg vet ikke hva de eventuelt skulle ønske å forandre på, sier han.

SMITTEVERNSTEAM: Helene Rakeie (t.h.) (kommuneoverlege) og Lene Vaaje Hansen (t.v.) (seniorrådgiver i smittevern) utgjør sammen med Preben Aavitsland (kommuneoverlege) kommunens smittevernsteam. Foto: Mona Wikøren

På kritikken svarer kommuneoverlege Helene Rakeie at det er beklagelig om restauranteierne har opplever at kommunikasjonen med kommunen ikke har vært optimal. Det ble avholdt informasjonsmøter både i mai og i juni med Preben Aavitsland og Lene Vaaje Hansen, som også var ute for to uker siden og pratet med restauranteierne, påpeker hun.

– Restauranteierne har også hatt mulighet til å kontakte oss direkte, ved behov. Nå ønsker vi å komme i dialog med alle involverte parter og jeg synes det er viktig at vi nå ser fremover på hvordan vi kan få til et godt samarbeid videre i en hektisk sommer, avslutter Rakeie.