Foto: Frank Johannessen

Selvtester kan ødelegges av kulde

Salget av hurtigtester har tredoblet seg den siste måneden, melder Apotek 1. Pass på, kuldegrader kan gjøre at at testen ikke virker.

Saken ble først omtalt av NRK.

– Hvis væsken fryser og krystalliserer seg, er det ingen produsent som våger å garantere at testene virker når de tines opp, sier kommuneoverlege i Kristiansand, Styrk Fjærtoft Vik.

Minusgradene er her for alvor, og det kan skape trøbbel for folk som skal ut å hente tester til hjemmebruk.

– Selvtestene tåler ikke minusgrader. På pakningen står det at laveste temperatur produktet tåler er to grader, og dette kommer av at ulike komponenter i testen ikke tåler frost, sier Maren Hoff, farmasøyt i Apotek 1 i en pressemelding.

Apoteket oppfordrer til å lese pakningsvedlegget nøye, men det er trolig få som har fått med seg at selvtestene bare tåler mellom 2-30 grader, skriver apoteket videre.

PASS PÅ: Hvis testene utsettes for mindre enn to grader over tid, skal de ikke brukes. Foto: Frank Johannessen

Pakk de godt inn

Apotek 1 anbefaler å frakte selvtestene godt pakket inn dersom de skal være ute, slik at de ikke blir utsatt for kulde på vei hjem.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Minusgrader kan føre til at selvtester for Covid-19 ikke fungerer. Produktene bør derfor ikke oppbevares utendørs.

Bestilling av selvtester på nett har også økt den siste tiden, men det er ikke lenger mulig å få levert testene i postkassen på grunn av kuldegradene. Andre leveringsalternativer som hjemlevering på døren eller til hentested vil fortsatt være mulig.

– Dersom selvtestene blir utsatt for minusgrader over tid, vil dette kunne påvirke produktet, sier Hoff.

Selvtester som blir utsatt for lavere temperatur enn 2 grader over tid bør ikke brukes, råder apoteket avslutningsvis.