DØDSULYKKER: I 2020 var det totalt tre trafikktragedier i Agder med verst tenkelig utfall. I Kvinesdal, Arendal og Flekkefjord gikk liv tapt på veiene. Foto: Agderposten/NTB

Rekordfå ble drept i trafikken i fjor

I 2020 var det totalt tre trafikktragedier i Agder med verst tenkelig utfall. I 2019 døde åtte personer på de samme veiene.

95 personer mistet livet i trafikken i 2020. Det er 13 færre enn i fjor, og første gang siden tellingene startet at antallet omkomne i et kalenderår er under 100. Ikke siden 1947 har vi sett så lave tall.

Det skriver Trygg Trafikk og Statens vegvesen i hver sin pressemelding. Agder er sammen med Møre og Romsdal det fylket med færrest trafikkdrepte i fjor.

Tre tragedier

Dette er dødsulykkene i Agder i 2020:

En brannmann omkom da brannbil kjørte av veien i Kvinesdal 14. juni.

En mann i 50 årene døde, da han ble påkjørt på E18 ved Moland. Sjåføren hadde gått ut av lastebilen for å fikse stropper, da han ble påkjørt.

En 18-åring omkom som følge av en frontkollisjon i Flekkefjord 13. november.

– Skritt i riktig retning

– Ikke siden 1947, og lenge før massebilismens tid, har vi sett lignende tall på trafikkdrepte, sier vegdirektør i Statens vegvesen, Ingrid Dahl Hovland.

– Dette er et viktig skritt i riktig retning, der Norge stadfester sin posisjon som et av verdens mest trafikksikre land, sier hun.

Samtidig ser man ikke samme nedgang når det kommer til alvorlige og varige skader.

Mange MC-ulykker

Statistikken viser også en oppgang i antall MC-førere som blir drept, mens det er færre kvinner og elder som dør i trafikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Av de trafikkdrepte var 20 på MC, 13 fotgjengere, 6 syklister og 5 tungbilsjåfører.

– Motorsyklister lå i mange år på et høyt nivå med rundt 20 dødsulykker årlig. Den trenden klarte vi å snu for et par år tilbake. Derfor er det veldig trist å se at antallet MC-dødsfall har gått opp med fire personer siden året før, og hele seks siden 2018, og nå er tilbake på 20 omkomne i 2020. Det er mer enn 20 prosent av dødsulykkene i fjor, sier Jan Johansen, direktør i Trygg Trafikk

Korona har ført til en gjennomsnittlig trafikknedgang på 7–8 prosent på landsbasis sammenlignet med 2019. Det er grunn til å tro at dette har påvirket ulykkestallene.