PRESSEKONFERANSE: Statsminister Erna Solberg (H) og helseminister Bent Høie (H) har innkalt til pressekonferanse onsdag klokka 14.00. Foto: Lise Åserud

Alle grønne land blir gule: – Best å holde seg i Norge

Regjeringen strammer inn reiseråd og går bort fra å karakterisere land som grønne. Nå er alle land gule.

Det kom frem på pressekonferansen onsdag klokka 14.00.

Statsminister Erna Solberg startet pressekonferansen med å oppsummere hvordan ting sto til i landet i april. Med mange arbeidsledige, hytteforbud og et lukket land.

– Vi vil ikke tilbake til den tiden. Vi ønsker å beholde friheten vi har vunnet tilbake, sa Solberg.

– Vi var klar over at det var en risiko å åpne samfunnet opp så mye som vi gjorde. Nå ser vi økning i smitte. Vi vil ikke tilbake, og det forutsetter at vi alle følger smittevernreglene, sier hun.

Endrer reiseråd

Statsministeren opplyste på pressekonferansen at fem nye land blir røde. Det kommer også nye reiseråd for flere regioner i Sverige og Danmark.

– Regjeringen endrer fra og med fredag klokken 00.000 reiserådene for Polen, Malta, Island, Kypros, Færøyene og Nederland og flere regioner i Danmark og Sverige, opplyser helseminister Bent Høie.

– Det er best å holde seg i Norge denne tiden, oppfordrer Solberg.

I Sverige blir seks regioner nå røde igjen: Värmland, Östergötland, Blekinge, Uppsala, Dalarna og Örebro.

I Danmark endres status til rødt i to regioner: Sjælland (unntatt hovedstadsområdet) og Midtjylland.

Endringen gjelder fra 15. august. Karanteneplikten for innreise fra disse områdene inntreffer midnatt natt til lørdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Alle grønne land blir gule

Samtidig gjør Solberg og Høie det klart at de går bort fra trafikklysreguleringen for reiser ved at ingen land lenger skal være grønne.

Alle land som i dag er grønne, blir nå gule.

– Den gule fargen har som hensikt å få alle til å stoppe opp. Den gjør deg oppmerksom på at å reise innebærer høyere smitterisiko, og at et gult land snart kan bli rødt, sier helseminister Bent Høie på pressekonferansen.

Kommer du fra et «gult land» må du ikke i karantene.

– Ikke dra før det trer i kraft

Selv om nye reiseråd og karantenekrav ikke trer i kraft før natt til lørdag, fraråder helseministeren på det sterkeste å ta en handletur til Sverige før det.

– Jeg vil understreke at smittesituasjonen i disse regionene allerede er slik at det er forhøyet risiko for smitte. Selv om karantenekravene ikke inntrer før natt til lørdag, vil det å reise dit nå for å handle være i strid med regjeringens anbefaling om å unngå unødvendige reiser, sier Høie.

– Risikoen for å bli smittet i køen på Systembolaget er ikke verdt prisen. Du risikerer å bli smittet og du risikerer å smitte andre. Vi har behov for å redusere importen av smitte til Norge, slår helseministeren fast på onsdagens pressekonferanse.

Må gjenfinne dugnadsånden

Statsministeren sier nordmenn må gjenfinne dugnadsånden, ettersom koronaepidemien i Norge nå er ved et vippepunkt.

– De siste ukene har smitten økt igjen. Bare hvis vi jobber sammen, kan vi kontrollere smitten. Vi vil ikke tilbake dit vi var i mars og april, og da må alle gjenfinne dugnadsånden i den tiden vi er inne i, sa hun på onsdagens pressekonferanse.

Statsministeren kom på pressekonferansen med en sterk advarsel nasjonalt etter at det flere steder i Norge har oppstått lokale smitten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Akkurat nå står vi ved et vippepunkt, fortsatte hun og pekte på økende smittetall og på lokale utbrudd, som i Indre Østfold.

Med 10 tilfeller av påvist covid-19 per 100.000 innbyggere i løpet av de siste to ukene påpeker Solberg at vi fortsatt har relativt lave smitte tall nasjonalt.

Solberg påpeker at om man ønsker å beholde den friheten som nordmenn sammen har vunnet tilbake siden mars, teller innsatsen til hver enkelt.

Etablerer nasjonalt smittesporingsteam

En ny nasjonal enhet for smitteoppsporing skal bistå kommunene i smittebegrensningsarbeidet.

– De skal støtte kommunene ved utbrudd, håndtere smitteoppsporing av utenlandske statsborgere og utføre smittesporing på tvers av kommuner, sa Solberg på pressekonferansen.

Det nasjonale teamet skal styrke smitteoppsporingsenheten ved Folkehelseinstituttet, sa statsministeren.

Gjeninnfører karanteneplikt for nærkontakter

Onsdag ble det også klart at alle som har vært nærkontakt med personer med koronasmitte, må i ti dagers karantene.

Karanteneplikten utvides dermed fra å kun gjelde husstandsmedlemmer til å gjelde alle en bekreftet smittet har hatt nærkontakt med.

– Alle kan spre smitte, uten å vite det og uten å ville det, sa helseminister Bent Høie (H) på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen onsdag. Der ble det varslet en rekke innstramminger.

Bakgrunnen er en kraftig økning i tallet på registrerte smittetilfeller den siste uka. I uke 31 ble det meldt 357 smittede, mot 199 uka før.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Innstramming for cruisetrafikk

Innstrammingene for cruisetrafikken forlenges med én uke. Skip med flere enn 100 personer om bord får ikke gå i land i norske havner eller på Svalbard.

Tiltakene ble først innført 3. august og skulle gjelde i 14 dager, men regjeringen mener altså det er behov for å beholde dem i ytterligere én uke.

– Vi gjør dette mens vi undersøker hva som sviktet under smitteutbruddet på Hurtigruten, og hva som bør gjøres for å hindre at noe lignende skjer igjen, påpeker næringsminister Iselin Nybø (V).

Innstrammingen gjelder kun cruisetrafikk, ikke båter i rute, det vil si ferger mellom Norge og kontinentet og langs norskekysten, sier Nybø.

Hasteinnkalte

Klokka 14 onsdag ettermiddag holdt statsminister Erna Solberg (H) og helseminister Bent Høie (H) en ekstraordinær pressekonferanse om koronasituasjonen og reiser.

Helsedirektør Bjørn Guldvog og avdelingsdirektør Line Vold fra Folkehelseinstituttet deltok også på pressekonferansen, som holdes i Marmorhallen i Klima- og miljødepartementet i Kongens gate 20 i Oslo, opplyses det.