Fungerende sjef for Politiets sikkerhetstjeneste Roger Berg.Foto: Javad Parsa / NTB

PST justerer ned terrortrusselen

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener terrortrusselen mot Norge er på et høyt nivå og nedjusterer. Lokale arrangementer i Agder vil tas stilling til torsdag.

Inntil onsdag ettermiddag var PSTs vurdering etter Oslo-skytingen i helgen at situasjonen fortsatt er alvorlig og uavklart. Terrortrusselnivået i Norge er hevet fra moderat til ekstraordinært.

Bakteppet er at en person åpnet ild mot utestedene Per på hjørnet og London pub natt til lørdag. To personer ble drept, og over 20 ble såret. Zaniar Matapour (43) er siktet i saken, og prideparaden lørdag ble avlyst som følge av skytingen.

Mandag anbefalte Politidirektoratet at alle pridearrangementer i hele landet utsettes.

Les også
Ber om at Pride-markeringer utsettes

– Vi har gått fra nivå tre til nivå fire, hvor terrortrusselen er høy. Vi håper vi i løpet av relativt kort tid skal ta ned den trusselen, sier fungerende sjef for Politiets sikkerhetstjeneste, Roger Berg.

Han sier PST og politiet, særlig Oslo-politiet, jobber med risikoreduserende tiltak etter skytingen ved flere utesteder i Oslo i helgen. Han nevner mulige pågripelser som ett av dem.

– Dette er krevende for publikum, det er vi klar over. Folk må leve sine liv, være aktsomme og rapportere på det som er unormalt, oppfordrer Berg, men understreker at hverdagen må gå som normalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Trusselnivå - de ulike nivåene

5 - EKSTRAORDINÆR trusselsituasjon

Det er gjennomført en terroraksjon, eller foreligger en uavklart trussel i Norge

4 - HØY terrortrussel

Flere aktører har evne og vilje til å gjennomføre terror i Norge

3 - MODERAT terrortrussel

En eller flere aktører kan ha evne og vilje til å gjennomføre terror i Norge

2 - LAV terrortrussel

Enkelte aktører kan ha vilje til å gjennomføre terror, men mangler evne til å gjennomføre planene

1 - INGEN kjent terrortrussel

Det pågår ulike typer aktivitet i ekstreme miljøer, men det foreligger ingen kjennskap til aktører som har vilje til å gjennomføre terror i Norge

Kilde: PST

Hvert distrikt avgjør

Det er videre besluttet at vurderinger av sikkerhet på ulike lokale arrangementer fremover skal gjøres i det enkelte politidistrikt.

Vest politidistrikt mener det nå er forsvarlig å holde Pride-arrangement, melder Bergens Tidende.

Lørdag skal Grimstad Pride arrangeres for første gang, og foreløpig tenker arrangøren at det skal gå som planlagt.

– Når Pride blir anbefalt avlyst, er det de skeive som blir straffet, og ikke den ansvarlige, fortalte arrangøren i Grimstad, Frida Mathea Kocian, til Agderposten tidligere onsdag.

Politistasjonssjef og driftsenhetsleder Terje Gundersen sier til Agderposten at de ulike politistasjonene i Agder forholder seg til felles retningslinjer, hva gjelder sikkerhetsvurderinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Terje Gundersen er driftsleder av Østre Agder driftsenhet og politistasjonssjef ved Arendal og Froland politistasjon. Foto: POLITIET

Gundersen har onsdag ettermiddag vært i telefon med politimester i Agder, Kjerstin Askholt. Trolig vil den endelige beskjeden bli klar i løpet av torsdag.

– Veien videre i forbindelse med lokale arrangementer i Agder, vil bli tatt stilling til i løpet av torsdag formiddag, sier Gundersen, som selv vil være til stede på stabsmøte i Kristiansand torsdag morgen.

Saken oppdateres.