HOGGORM: Svart hoggorm, avbildet i Reddal i Grimstad en tidligere sommer. Foto: Tarald Reinholt Aas

Psst! Nå våkner de

– Hoggormen er like glad i sol og varme som deg.

Det er Tryg Forsikring som i en pressemelding påpeker at hoggormene i disse dager våkner etter vinterdvalen, og at landets eneste giftslange er observert flere steder i Sør-Norge.

Nylig kunne du se en av dem bukte seg i en leservideo her på Agderposten.

Forsikringsselskapet påpeker at en hoggorm kan være dårlig nytt for en våryr hund. For akkurat som oss, liker hoggormen sol og varme.

– Hvert år behandler vi mange hunder med hoggormbitt. Det er veldig varierende hvor syke hundene blir, vi mistet to hunder for få år siden til tross for intensiv behandling inkludert motgift. Dette var store, og i utgangspunktet, friske hunder som vi forventet skulle bli friske av behandlingen. Uansett skal hoggormbitt sees på som et akutt tilfelle som krever veterinærbehandling så raskt som mulig.

Les også
Gunn Toves lynkjappe reaksjon reddet trolig hundens liv

Det sier Tor Kvinge, veterinær og daglig leder ved AniCura Dyresykehus i Bergen, og tilknyttet Tryg Forsikring.

HOGGORM: Merk de røde øynene med spaltet pupill. De har ikke buormen, som ellers kan ligne svarte hoggormer. Foto: Tarald Reinholt Aas

Dette må du se etter

Kvinge sier videre at det ikke alltid er lett å se hva hunden har svinset borti. Så hvordan vite om den har blitt bitt av en hoggorm?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Et tydelig tegn kan være at hunden din hyler til ute i skogen. Et hoggormbitt kan vises i huden som to små hull eller prikker ved siden av hverandre. Om det var gift i bittet oppstår en kraftig og ofte blodrød hevelse rundt bittet som kan spre seg langs kroppsdelen som ble rammet, forklarer veterinæren.

Andre symptomer kan være akutt halting og smerte, sier han i pressemeldingen:

Les også
Tredobling i hoggormhenvendelser
Les også
– I dag var det så varmt at vi fikk hoggorm i klisteret

– Etter et alvorlig hoggormbitt oppstår en kraftig, øm hevelse som øker i størrelse time for time, og sterk smerte følger inntil et par dager etter bittet. Normalt blir hunden trøtt innen en time etter bittet. Det er ytterst sjelden at det oppstår hevelser i hundens luftrør med pusteproblemer som følge. Giften kan forårsake skader på blodkar, blodtrykksfall, svimmelhet, sløvhet, forstyrrelser i hjerte- og karsystemet og bevisstløshet. Hunden kan også gå i sjokk, sier Kvinge.

Les også
Værkjendis bitt av hoggorm: «Tanken på at dette kunne være slutten, slo meg absolutt»

Hold hunden i ro

For hundeeieren gjelder det å beholde sin egen ro – og prøve å roe ned hunden til man får tatt den med til veterinær. Giften sprer seg fortere ved muskulær aktivitet, sier dyrlegen.

Hva hvis et menneske blir bitt?

Helsenettstedet nhi.no skriver at alvorsgraden av et hoggormbitt avhenger av hvor man blir bitt, hvor mye gift som sprøytes inn og allmenntilstanden til den som blir bitt:

«For barn under 12 år, eldre, gravide, de som er allergiske, personer med nedsatt allmenntilstand, eller de som er bitt andre steder enn i armer og ben, er det viktig å komme seg på sykehus øyeblikkelig. Dette er personer som er i risikogruppen for å få alvorlige reaksjoner. Omtrent 30 prosent av bittene er såkalte tørre bitt, det vil si at det ikke er noen gift i bittet. Kun 10-15 prosent av bittene som blir registrert årlig, er alvorlige».

Selv om man føler seg pigg, bør alle som er bitt av hoggorm komme seg til en legesjekk så raskt som mulig, skriver nettstedet.

Førstehjelpsrådene er:

• Bittstedet bør holdes høyt, og mest mulig i ro

• Bittstedet skal være i fred (ikke klem, skjær eller sug)

• Pasienten bør bæres, eventuelt på båre dersom det er mulig

– En liten hund kan bæres fra stedet, og om det er mulig bør heller ikke en stor hund gå mye. Bittet skal ikke suges på eller kjøles ned, og man skal ikke forsøke å stanse blodsirkulasjonen fra bittstedet med forbindelser, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sliter du med å se forskjell på de tre norske slangeartene? Les denne saken!

Lar du deg ikke skremme så lett? Les videre:

Les også
– Hvordan den kom seg opp i boblebadet, skjønner ikke jeg
Les også
Ble bitt av hoggorm – se forskjellen
Les også
Forskere trenger hjelp: Har du sett en slik?
Les også
Akkurat da du trodde at det var trygt å gå uti vannet ...
Les også
Først badet slangen, så badet Geir
Les også
Tom satt på do da det raslet i rørene
Les også
Her har slangen fått litt å tygge på