Høie ber kommuner med null smitte om å følge de nye koronareglene

I mange kommuner har det ikke vært registrert smitte på mange måneder. Helseministeren ber disse om å likevel følge de nye nasjonale koronarestriksjonene. Det kom frem under onsdagens pressekonferanse.

– Jeg forstår de som synes det er rart å ikke kunne ha flere enn fem gjester på middag i en kommune der det ikke har vært registrert et eneste smittetilfelle på flere måneder, sier helseminister Bent Høie (H).

– Men poenget er dette: Vi har hatt 150 små og store smitteutbrudd siden august. Vi vet ikke hvor det neste kommer. Det kan starte i en middag i en kommune hvor det ikke har vært registrert smitte på månedsvis, sier helseministeren.

Regjeringens nye nasjonale koronatiltak trådte i kraft onsdag, blant annet med råd om å ikke ha flere enn fem gjester, samt en oppfordring om å kutte ned på sosial omgang.

– Om vi begrenser antall mennesker vi er sammen med, begrenser vi smitte og gjør sporingen enklere, sier Høie.

Etter stor pågang med spørsmål fra publikum ble det onsdag holdt en pressekonferanse for å oppklare.

Barnehager og skoler

I vår stengte regjeringen alle landets barnehager og skoler. Under onsdagens pressekonferanse sa kunnskapsminister Guri Melby at det ikke er bevist at tiltaket begrenser smitten.

– Det er ikke bevist at stenging av barnehager og skoler begrenser smittespredning av koronavirus i samfunnet, men vi vet at det å stenge har store negative konsekvenser for barna, sa kunnskapsminister Guri Melby (V) på regjeringens koronapressekonferanse onsdag.

12. mars i år valgte regjeringen å stenge alle barnehager og skoler i Norge etter at smitten økte raskt. Stengingen varte i seks uker og medførte at flere tusen barnehagebarn og elever måtte holdes hjemme.

Mandag denne uken offentliggjorde regjeringen nye innstramminger etter økt smitte, men holder barnehagene og skolene åpne.

– Regjeringen har strammet inn tiltak ellers i samfunnet for at vi skal kunne holde skoler og barnehager åpne, sa Melby på onsdagens pressekonferanse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dataene vi har så langt, viser heldigvis at det er lite smittespredning i barnehager og skoler – også i videregående skoler.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie under pressekonferansen om koronasituasjonen forrige fredag Foto: Terje Bendiksby