Avhøret fant sted i politihuset i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Politimann bestrider at angrepet mann i avhør ikke fikk puste

En politimann etterforskes for å ha tatt halsgrep på Qadar Osman Abdi og lagt ham i bakken i et avhør. Han bestrider påstanden om at 24-åringen ikke fikk puste.

Bakgrunnen for politimannens inngrep under et avhør på politihuset i Kristiansand var at Abdi ikke ønsket å gi fra seg en papirlapp med Snapchat-passordet sitt.

Da han ikke ville gi fra seg lappen, gikk politimannen fysisk til verks, viser overvåkingsbilder TV 2 har fått tilgang til. Han tok halsgrep på 24-åringen og fikk lagt ham i bakken sammen med to kvinnelige betjenter.

Abdi ropte flere ganger at han ikke gjorde motstand. I etterkant fortalte 24-åringen at han ikke fikk puste, noe politimannen bestrider.

– Det er etter vårt syn tale om en kortvarig fysisk inngripen der man hører fornærmede snakke gjennom hele hendelsen. At fornærmede ikke fikk puste under hendelsen, er en påstand som bestrides av min klient, sier mannens forsvarer, advokat Carl Henning Leknesund, til TV 2.

Spesialenheten for politisaker etterforsker saken. Politimester Kirsten Lindeberg i Agder politidistrikt har opplyst at saken «etter en konkret vurdering» ikke har fått interne konsekvenser for politimannen.

I en pressemelding skriver politidistriktet at mannen fra 18. juli ikke lenger vil være i politiets tjeneste, fordi han går av med pensjon.

– Jeg er glad for at vi i Norge har et organ, Spesialenheten for politisaker - som ikke er en del av politiet - som har som sin oppgave å etterforske saker der det kan reises spørsmål om ansatte i politiet har begått en straffbar handling. Dette sikrer en uavhengig og grundig gjennomgang av hendelser som denne, uttaler politimester Kirsten Lindeberg i pressemeldingen.

– Det er bra at vi har engasjerte borgere, som sier ifra til oss når de ser noe som de reagerer på. Dere kan være trygge på at saken nå etterforskes av Spesialenheten og at politiet i Agder vil ta Spesialenhetens vurderinger og konklusjoner på alvor, sier Lindeberg.

Influenser Isabel Raad er opprørt over hendelsen ved Kristiansand politistasjon, og oppfordrer følgerne sine på Instagram til å sende en klage. Foto: NTB Scanpix

Den kjente influenseren Isabel Raad er en av dem som oppfordrer til å sende inn klage til Kristiansand politistasjon etter hendelsen.

– Ta 10 sekunder av ditt liv, for å være med på å kjempte mot rasisme og kreve at det blir straffet, skriver Raad i en story på Instagram, der hun har over 230.000 følgere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Klage til Kristiansand politistasjon. Foto: Skjermdump fra Isabel Raads Instagram-profil

I avhøret erkjente Abdi oppbevaring av narkotika. Han ble nylig dømt til ti og et halvt års fengsel. Dommen vil bli anket.

(©NTB)