Politidirektør Benedicte Bjørnland mener politikvinnen som fredag står fram med historier om sextrakassering i politiet har vært en sterk politikvinne. Foto: Geir Olsen / NTB

Politikvinne står fram med historie om sextrakassering i politiet

Politioverbetjent Tania Randby Garthus forteller i en kronikk om mange opplevelser med sextrakassering i politiet. – Hun er sterk, sier politidirektøren.

Politi-Norge har vært rystet av påstander om sextrakassering denne uken i forbindelse med et pågående forskningsprosjekt, som viser at etaten fortsatt har mye å jobbe med.

I kjølvannet av dette har politioverbetjent Garthus blitt så provosert av hvordan nyhetene tulles med i sosiale medier, at hun har skrevet en kronikk i Politiforum om sine opplevelser fra 90- og 2000-tallet.

Hun beskriver en kultur «der tvangskyssing og «merrabitt» med gigantblåmerke på låret som resultat, bare var en del av pakka. Såpass må man tåle, å være politi er ikke for pingler».

Ble spurt om sex

Videre forteller hun om en episode der en mannlig politibetjent henvendte seg til henne da hun som ung aspirant skulle overnatte på politistasjonen.

– Som fersk aspirant på 90-tallet skulle jeg overnatte på stasjonen mellom to vaktsett. En kollega sto bredbeint i døra og sa at han kom til å komme innom i løpet av natta så jeg kunne få meg litt sex. Bare en spøk selvfølgelig, men følte jeg meg helt trygg der jeg lå på en madrass og prøvde å sove? skriver hun i kronikken.

VG har vært i kontakt med en nåværende leder i det aktuelle politidistriktet.

– Jeg har vært i politiet lenge og har sett deler av ukulturer, men ikke noe i nærheten av dette her. Dette er noe av det verste jeg har hørt, sier han.

– Sterk politikvinne

Garthus sto fram med historien i Dagsrevyen på NRK. Der fikk hun skryt av politidirektør Benedicte Bjørnland.

– Det er en trist historie, men det har vært en sterk politikvinne som har stått gjennom dette, sier Bjørnland til NRK.

Politidirektøren understreker at politiet har tatt grep etter det som har kommet fram denne uka.

– Derfor iverksetter vi nå en medarbeiderundersøkelse som eksplisitt tar for seg seksuell trakassering og som kommer til å være detaljert i sine spørsmål, sier Bjørnland.

(©NTB)