Denne uniformerte politibilen, en Volkswagen Passat stasjonsvogn hjemmehørende ved Kristiansand politistasjon, ble avskiltet av Statens vegvesen i storkontrollen på E18 onsdag formiddag.
Denne uniformerte politibilen, en Volkswagen Passat stasjonsvogn hjemmehørende ved Kristiansand politistasjon, ble avskiltet av Statens vegvesen i storkontrollen på E18 onsdag formiddag. Foto: Stein Larsen

Politibil avskiltet i storkontroll - skulle vært EU-godkjent for ett år siden

En politibil ble onsdag avskiltet på grunn av manglende EU-godkjenning under storkontrollen på E18 i Grimstad.

Den uniformerte politibilen, som er hjemmehørende ved Kristiansand politistasjon, ble stoppet på lik linje med andre kjøretøy i storkontrollen i Trolldalen på E18 i Grimstad.

– Bilen blir avskiltet på grunn av manglende EU-godkjenning. Den skulle vært EU-godkjent i september 2015, sier kontrolleder Gulleik Vatnebryn fra Statens vegvesen til Agderposten.

– Kan ikke gjøre forskjell

– Det er ikke noe morsomt å avskilte en politibil, men det er ikke morsomt å avskilte noen andres bil heller. Dette er likt for alle, og selv om det åpenbart har skjedd en glipp her, så kan vi ikke gjøre forskjell på en politibil og en vanlig bil, sier Vatnebryn til Agderposten.

Den manglende EU-godkjenningen ble oppdaget av veivesenets automatiske skiltleser og dermed hadde ikke kontrollør Reidar Bjerland noe valg.

– Jeg hadde ikke – under noen omstendigheter – latt en bil som ikke var EU-godkjent kjøre videre. Her er det likt for alle, sier Bjerland til Agderposten

En annen politibil fra Kristiansand er nå på vei til stedet for å frakte politiutstyret i den avskiltede bilen til stasjonen.
En annen politibil fra Kristiansand er nå på vei til stedet for å frakte politiutstyret i den avskiltede bilen til stasjonen.

Klipper skiltene

Politibilen står nå parkert på rasteplassen i Trolldalen. Ifølge kontrollørene fra Statens vegvesen vil skiltene på bilen bli klippet i løpet av formiddagen.

Agderposten får opplyst at en annen politibil fra Kristiansand politistasjon nå er på vei til stedet, slik at politiutstyr fra den avskiltede bilen kan fraktes til stasjonen i Kristiansand.

– Dette er likt for alle. En bil som ikke er EU-godkjent får ikke kjøre videre, sier Gulleik Vatnebryn.

- Dette er flaut

- Her må vi dessverre bare innrømme at vi har gjort en feil, en feil som absolutt ikke burde vært gjort, sier seksjonsleder for orden ved Kristiansand politistasjon, Dag Tallaksen, til Agderposten.

Det er han som har det øverste ansvaret for politibilparken ved politistasjonen i Kristiansand.

- Dette er flaut for oss. Virkelig flaut. Det har skjedd en rutinesvikt her i forbindelse med EU-kontroll på denne bilen. Det skulle selvsagt aldri skjedd og nå må vi ha en gjennomgang av rutinene våre, sier Tallaksen. 

Hadde EU-time

Tallaksen forteller at den aktuelle politibilen skulle ha vært til EU-kontroll i fjor, og at det var bestilt time til den.

- Vi hadde en time for kontroll, men så har vi ikke brukt den. Det skyldes trolig at vi har fått andre oppdrag denne dagen. Svikten er da at vi ikke har registrert dette i våre systemer, sier han.

Seksjonslederen presiserer at den aktuelle bilen har vært på verksted flere ganger etter at den skulle ha vært EU-godkjent.

- Kontrollene virker

- Bilen skal være i god stand etter det vi vet, da feil og mangler fortløpende blir reparert på politibilene. Men det er klart at den skulle vært EU-godkjent. Nå skal vi ha en ordentlig gjennomgang av rutinene våre slik at dette ikke skjer igjen, sier han. 

Selv om han åpenbart er pinlig berørt av at politibilen ble avskiltet, er Tallaksen likevel tilfreds med at det viser at slike storkontroller virker.

- Det er flott at systemet virker. Er det noe denne saken viser, så er det nettopp det. Det er vi fornøyde med, så får vi ta et oppgjør med oss selv og våre rutiner i etterkant, sier han

Sjekker alt

Storkontrollen i Trolldalen er et samarbeid mellom Utrykningspoliti, lokalt politi, Statens vegvesen og tollvesenet. Alle biler i vestgående kjøreretning stoppes og kontrolleres.

Under en lignende kontroll i fjor ble flere tusen biler stoppet.

Myndighetene sjekker alt fra forsikring og Eu-godkjenning, til fart, promille og kjøretøyets tekniske stand.

Tatt med promille

Halvannen time ut i kontrollen onsdag morgen opplyser politiet til Agderposten at tre bilførere er tatt for promille, mens det er skrevet ut forelegg for fart til fem-seks personer.

– Vi har til nå i år tatt flere, for flere ulike forhold, enn på samme tidspunkt i fjor. Sånn sett ser det ut til at årets storkontroll får et mer alvorlig utfall enn i fjor, sier politioverbetjent Øystein Krogstad i Utrykningspolitiet til Agderposten.