FLÅTT: Huskeylabradoren Frank (3) fikk nesten 100 flått på seg etter en tur rundt Granestua tirsdag ettermiddag. Foto: Elisabeth Grosvold

Plukket nesten 100 flått av hunden etter én tur i skogen

Huskeylabradoren Frank (3) var full av flått etter en tur rundt Granestua i Arendal mandag ettermiddag.

– Vi er mye på tur med hunden og har sett mye flått tidligere, men aldri så mange før. Det var kvalmt mye, sier Elisabeth Grosvold.

– Ekstremt mye

Det var samboeren Kristian Altenborg som tirsdag ettermiddag tok seg en times sykkeltur rundt Granestua i Arendal med hunden deres Frank.

Da han kom hjem etter endt tur oppdaget de at det kravlet og krafset litt vel mye i pelsen til den 3 år gamle Huskeylabradoren.

Les også
Flere borreliatilfeller registrert i årets fem første måneder

– Hunden får tabletter mot flått slik at de dør hvis de biter seg fast, men ingen av dem hadde engang rukket å feste seg. Det var ekstremt mange, sier Grosvold.

Samlet i isboks

Altenborg plukket flåtten av hunden og samlet dem i en isboks. Sammen begynte de å telle.

Da de trodde de hadde fått av alle sammen lå det 81 flått i isboksen.

– Men så fant vi to til i bilen. Og utover kvelden fant vi åtte stykk til på ham. Og i morges fant jeg ytterligere to som kravlet rundt på gulvet i ganga, sier Grosvold.

Alt i alt har de altså funnet 94 flått etter den lille ettermiddagsturen tirsdag.

FLÅTT: Huskeylabradoren Frank (3) fikk nesten 100 flått på seg etter en tur rundt Granestua tirsdag ettermiddag. Foto: Elisabeth Grosvold

– Inntrykk av at det er mye flått i år

– Vi trodde først kanskje at Frank hadde løpt gjennom et bol eller noe sånn, men det var jo flått i alle mulige størrelser. Flere av dem var store, så det kan ikke ha vært noe nyklekte greier, sier Grosvold.

Yvonne Kerlefsen ved Flåttsenteret (Nasjonalt kompetansesenter for flåttbårne sykdommer) sier til NTB at det er vanskelig å si med sikkerhet, men at henvendelsene til senteret tyder på at det i hvert fall ikke er mindre flått i år enn det var i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er vanskelig å si om det er mye flått i år siden det er ingen som går ut og teller, men det har kommet flere henvendelser fra folk som har fått 100 flått på seg og 300 flått på hunden. Jeg har inntrykk av at det er mer enn i fjor, men det er vanskelig å slå fast, sier hun.

Les også
Mild vinter kan gi mer flått på Sørlandet

Epidemiolog og seniorrådgiver Solveig Jore ved Folkehelseinstituttet (FHI) understreker det samme overfor Agderposten.

– Det er ingen vitenskapelige undersøkelser eller studier som sier noe om hvordan flåttbestanden varierer fra år til år. Det finnes ikke data som kan kvantifisere antallet flått. Derfor er det nærmest umulig å si om det er mer eller mindre flått i år, sier hun.

FLÅTT: Nå anbefaler Folkehelseinstituttet vaksine for barn og voksne som ofte blir bitt av flått. Bildet viser en flått kravler på menneskehud.

Ikke overrasket

– Men det er mye flått i kystområdene rundt Arendal og Grimstad. Det er det ingen tvil om, sier hun.

Epidemiologen er derfor ikke helt overrasket over at hunden Frank kunne komme hjem med rundt 100 flått på seg etter én tur rundt Granestua i Arendal.

– En ny studie fra FHI viser at nordmenn, dansker og svensker i snitt får ett til fem flåttbitt i løpet av ett år. Så 100 flått etter én tur er helt klart mye, sier hun.

Samtidig understreker hun at hunder ferdes og oppholder seg i terrenget på en annen måte enn vi mennesker gjør. Firbeinte vil dermed som regel sope med seg langt flere flått enn tobeinte på skogstur.

I den ferske undersøkelsen, hvor 1.750 personer deltok, svarte enkelte personer på Vestlandet at de hadde fått over 50 bitt på en sesong.

Råd mot flått

– Flåtten liker seg best med høy luftfuktighet, temperaturer over sju grader og mye hjortevilt. Den kombinasjonen gjør at Vestlandet antakeligvis har mer flått enn andre steder, forklarte Jore til BT da de omtalte undersøkelsen.

Mange nordmenn planlegger ferie i eget land i sommer. For å unngå flåttbitt råder ekspertene blant annet folk til å:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

• Bruke langbukser og dekke til anklene i områder med mye flått.

• Smøre myggmidler som inneholder DEET eller Icaridin på klærne.

• Bruke stier i stedet for å gå i høyt gress, lyng og kratt i flåttområder.