Funnet nå; Mette Berg Nielsen plukket disse plastbrikkene i Syølsviga på Hisøy i helga. - Mengden virker utømmelig, sier hun. Foto: Mette Bergi Nielsen

Finner fortsatt plastbiter på stranda – nesten fem år etter ulykken

Nesten fem år etter ulykken da plastbrikker tilsvarende to lastebillass slapp ut av renseanlegget i Arendal, dukker det fortsatt opp slike plastbrikker i strandkanten.

– Jeg er ganske mye ute, og plukker plastbrikker til stadighet. Nå har jeg begynt å legge dem på et norgesglass, for å se hvor mye det blir, forteller Mette Berg Nielsen fra Arendal.

Senest på en spasertur i Stølsviga på Hisøy i helga, fant hun flere små, firkantede plastbrikker. helt like de som ble sluppet ut i 2015.

– Jeg har fulgt med siden uhellet da plastbrikkene slapp ut i 2015, men jeg leter ikke aktivt etter dem. Plastbrikkene skylles fortsatt i land, eller ligger mellom steiner. Mengden virker helt utømmelig. Bitene ser fortsatt hele ut, og ikke preget av å ligge i vann. Det som skjedde var et forferdelig uhell, sier Berg Nielsen.

Plukker plast: Naturentusiast Mette Berg Nielsen plukker plast når hun går tur, og oppfordrer andre til å gjøre det samme. Foto: Privat

– Kommer med høyvannet

Mandag 1. juni 2015 slapp 17.610 liter, altså flere millioner små plastbiter, ut av Saulekilen kloakkrenseanlegg på Hisøy. Det ble gjort funn langs store deler av Arendalskysten, særlig ved Saulekilen, Merdø, Tromøy, Tromlingene, Torungene og Gjessøya.

Les også
Den dagen gikk det galt på kloakkrenseanlegget i Arendal: – Alt skjedde i løpet av 56 sekunder

Driftsleder ved Saulekilen kloakkrenseanlegg, Geir Breimyr, forteller at det nok finnes flere plastbiter i strandkanten som stammer fra dette uhellet.

– Den gang tok vi opp alt vi klarte å finne. Nå er høyvannet antakelig en årsak til at flere biter skylles på land. Bitene er små, og kan være gjemt under steiner. Det som er helt sikkert, er at det ikke har vært nye utslipp siden 2015. Det er helt umulig, forteller Breimyr.

– Får dere fortsatt henvendelser fra folk som finner plastbiter?

– Nei, du er den første som har ringt på lenge, sier Breimyr.

Krevende ryddejobb: Dette bildet er tatt få dager etter utslippet i 2015. De må plastbrikkene er hver på rundt en kubikkcentimeter.

Foreslår panteordning

Overingeniør Arne Christer Bentzen i Arendal kommune ledet den store ryddejobben etter uhellet.

– Det er ett år siden ryddeprosjektet ble ansett som ferdig. Da hadde vi fortsatt noen spredte henvendelser om funn av plastbiter, sier han.

Mette Berg Nielsen tror imidlertid hun kommer til å plukke plastbiter i et par år til.

– Jeg oppfordrer alle til å plukke. Et forslag kunne vært at kommunen organiserer en panteordning for barn, der man leverer plastbrikkene til kommunen mot å få litt penger, foreslår Berg Nielsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Høyvann: Da Mette Berg Nielsen fant flere plastbiter i Stølsviga, tok hun også dette bildet. Etter høyvannet var det nesten ikke strand igjen, Foto: Mette Bergi Nielsen
Les også
Ryddeaksjonen kostet nesten én million kroner