LIVE: Sjekk den siste teinefangsten

Det er nesten så man må klype seg i armen. Også i år er klør i bevegelse en gedigen seersuksess for Havforskningsinstituttet Flødevigen.

OPPDATERING: Det er to dager igjen av livesendingen fra teina hos Flødevigen. Agderposten har forhåpentlig fått skikk på streamen. Følg sendingen her frem til den avsluttes 19. oktober.

Tidligere i uka:

En hummer har krabbet inn i rampelyset ved Hisøy – teina som Havforskningsinstituttet tradisjonen tro kjører direktesending fra.

Forskningstekniker Lene Christensen hos Flødevigen gransker skjermen:

– 20-25 centimeter. Den er ikke veldig stor.

– Jeg håper den blir litt, legger hun til.

FANGST: Det er13. oktober, og en liten hummer har latt seg lokke inn. Foto: Havforskningsinstituttet Flødevigen/Skjermdump
Fra teine-dagboka

Fangsten i teina journalføres av Havforskningsinstituttet. Her er noen av innleggene:

14. oktober: Pleksiglass og hummerfrøken

Et lite uhell da teina skulle trekkes i dag: Et tau surret seg fast i stigen og plexiglasset løsnet da Lene skulle få den løs. Inni var en hummerfrøken på 26,5 cm, en nykommer i teina. Råtten makrell fungerte, så Lene kjørte på med mer av den sorten i en agnpose etter tuos fra guttene i Green-Bay AS som kom for å fikse pleksiglasset. De mente den skulle spre lukten bedre, så da får vi se om det stemmer!

13. oktober: Makrell, baby, makrell

Nei, tørrfisk ville den ikke ha, hummeren. Det tok imidlertid ikke mange timer før Lene hadde agnet med gammelfavoritten, råtten makrell, før hummeren kom. Rett før klokka tre tirsdag ettermiddag kom det et fint eksemplar. Mon tro om han eller hun blir værende til i morgen, og kanskje får selskap?

12. oktober: Flytter teina til gammelstedet

Lene er ikke helt fornøyd med årets fangst, og brukte derfor mandag formiddag på å flytte teina tilbake til stedet vi har hatt den foregående år. Nå står den på 16 meters dyp, i en steinrøys som tildigere har gitt god avkastning. Kalvene er også strammet, så de peker litt mer oppover, og Lene har prøvd å agne med tørrfisk!

11. oktober: Innom og stakk igjen

Søndag formiddag var det bare en krabbe i teina. En liten hummer hadde vært innom natt til søndag, men stukket ut gjennom fluktåpningen. Lene har agnet med torsk som har vært innom blenderen, altså en fiskesmoothie.

10. oktober: Fest for to i teina

Natt til lørdag ble det full fest i teina. En mellomstor hummer nøt livets glade dager, til et digert eksemplar forserte fysikkens lover og klemte seg inn. Sværingen gikk løs på agnboksen med sine solide klør, før han eller hun smatt ut igjen i nattens små timer. Begge hadde forduftet før daggry. Leppefisk var tydeligvis snacks for dem, så Lene kjørte på med en ny porsjon. Søndag vurderer hun å teste ut torskesmoothie.

Les mer på Flødevigens egne sider

Slipper ut

For i år har litt for mange av havets kardinaler vandret ut igjen fra den nye tre-teina, som byr på litt større åpninger i kalvene enn tidligere.

Det gjorde den kjempesvære hummeren på godt over 40 centimeter – det var bare så vidt den kom seg inn, men den klarte altså å unnslippe både veiing og måling.

MED HUMMER Havforskningsinstituttets Lene Christensen med en hummerne fra en tidligere tv-teine. Foto: Agderposten, arkiv

De har strammet opp kalvene på teina nå, sier Christensen, slik at hummer-tv-tilskuerne kan få litt mer å se på.

Hun forteller at Havforskningsinstituttet også i år har merket stor interesse for sendingen. Flere medier, Agderposten inkludert, deler TV-bildene. Andre klikker seg rett inn på Havforskningsinstituttets sider for å få siste hummer-nytt.

– Sendingen har bikket 100.000 nå. Kjempegøy, sier Christensen.

Hun understreker at dette imponerende tallet nok inkluderer en del som klikker seg inn på sendingen igjen og igjen ..