annonse

Odin-soldat pågrepet i Arendal - nå skal saken avgjøres i retten

samles
Fikk gå i fred: Soldiers of Odin samles før de skal gå i gatene i Arendal forrige helg. Da ble de ikke stanset av politiet, det ble de derimot natt til søndag.
Politiloven §26

Jan Tellef Aanonsen i Soldiers of Odin nektet å adlyde ordre da politiet ville ha ham og resten av patruljen hans ut av sentrum. Dermed ble det en natt i kasjotten og et forelegg han nekter å vedta.

  • Matias Smørvik

Det var natt til søndag at Aanonsen og resten av en gruppe, som på det meste telte syv personer, gikk rundt i Arendals gater. På forhånd hadde gruppen bestemt at dersom de ble bortvist fra sentrum, skulle Aanonsen nekte å adlyde og dermed bli gitt et forelegg. Slik skal de tilsynelatende sikre en rettslig avgjørelse på at det gruppen Soldiers of Odin gjør i sentrumsgatene, er innenfor lovens rammer.

Politiet bekrefter at en person ble arrestert natt til søndag for ulovlig patruljering.

– Det er en person som er bortvist for ikke å etterkomme politiets ordre. Grunnlaget for bortvisningen er at personen drev med ulovlig patruljering. Vedkommende er ennå ikke avhørt, bekrefter operasjonsleder Svein Alsaker i Agder politidistrikt.

Samme som forrige uke

Han sier videre, etter å ha kontaktet vakthavende jurist i politidistriktet, at politiet ikke ønsker å uttale seg ytterligere om saken før den er etterforsket. Forelegget var på 5.000 kroner.

Aksjonen ble forsøkt også forrige helg, men da lot politiet gruppen være i fred.

Den omtalte patruljeringen startet klokken 22 og endte klokken 03. Ved nattens slutt fikk de fire som var igjen i gjengen to valg, enten forlate sentrum eller tilbringe natten i arresten.

– Vi hadde gått rundt og vandret i fem timer. Det var rolig, fint, og god stemning, med mye politifolk i byen. Det eneste vi gjorde var å gå rundt, sjekke mørke smug om det lå noen der, og prate med folk som kom bort til oss med spørsmål. Den eneste forskjellen fra forrige uke, hvor vi ikke ble bortvist, var at vi ikke gikk så mye inne i sentrumsområdene, forteller Aanonsen.

Forberedt på rettssak

De var ikledd den samme sorte hettegenseren, som politiet tidligere har kategorisert som uniformering. Utover det spaserte de uten våpen og hunder. Klokken 03 ble de stanset av en innsatsleder og en politibetjent ved fotgjengerovergangen mellom Sam Eydes plass og kjøpesenteret Amfi Arena.

– Hvordan er dere forberedt til en rettssak i tingretten?

– Der føler jeg vi er veldig godt forberedt. Vi har mye dokumentasjon, sier Aanonsen.

Han er representert av advokatfirmaet Elden, og deres advokat Linda Ellefsen Eide som for tiden er bortreist på ferie.

De gjorde et videoopptak av arrestasjonen til bruk i en potensiell rettssak, men ønsker inntil videre ikke å publisere den.

To tatt i Fredrikstad

Aanonsen er nå glad for at de får en avgjørelse i saken.

– Nå fikk jeg det forelegget, og kan få saken opp i en domstol og en rettslig avgjørelse på hva som er lov. Målet er å bli kvitt de lokale forskjellene i Norge, her i Arendal blir vi bortvist etter fem minutter, mens i Lillestrøm får vi gå fritt. Selvsagt skulle jeg aller helst ønske at politiet forstod at vi ikke drev med borgervern, men natteravnvirksomhet, sier han.

Natt til lørdag ble for øvrig to av Odins soldater arrestert i Fredrikstad, etter at ordenssjef ved Fredrikstad politidistrikt, Inge Jensen uttalte følgende til Fredrikstad blad:

– Vi har en krystallklar policy på at hvis de går med vester i sentrum, så må de bortvises. Jeg har selv bedt dem om å motsette seg et slikt pålegg slik at vi kan få en dom på dem.

annonse