BEKYMRET: Fylkeslege Anne-Sofie Syvertsen hos Statsforvalteren i Agder. Foto: Agderposten

Ny smitterekord i Agder: - Situasjonen er alvorlig og svært ustabil

Aldri tidligere er det registrert flere smittede i Agder på én uke. Fylkeslegen og kommuneoverlegen er bekymret. FHI følger med.

– Situasjonen på Agder er nå svært ustabil. Vi ser økende smitte over stort sett hele fylket, sier fylkeslege Anne-Sofie Syvertsen hos Statsforvalteren i Agder.

Ny rekord

Mens smittetallene på landsbasis fortsetter å synke, går det stikk motsatt vei på Sørlandet.

Bare i Arendal er det registrert 67 nye smittede siden påske og mye av smitten er blant ungdom og unge voksne.

Les også
40 prosent av de smittede er mellom 13 og 19 år: - Derfor vi kommer med anbefalingene
Les også
Kriseledelsen slår alarm om skjult smitte: – Vurderer nye lokale tiltak i Arendal

Fra torsdag 15. april til og med torsdag 22. april er det registrert 234 smittetilfeller i Agder, viser statistikk Fædrelandsvennen har hentet ut fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS).

Det er mer enn noen gang tidligere. Forrige toppnotering var 230 smittetilfeller på en uke var den 25. februar.

Fra torsdag til torsdag er det registrert 32 nye tilfeller i Arendal. I Kristiansand ble det alene registrert 25 smittetilfeller på én dag torsdag (22/4).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Flere andre kommuner langs sørlandskysten har også stigende smittetrend.

Sørlandet sykehus melder fredag morgen at sju personer nå er innlagt med covid-19. Fem av dem er under 50 år.

Les også
Innfører 7 dagers ventekarantene fra i dag

Ber russen utsette

Samtidig som situasjonen i seg selv er alvorlig og bekymringsfull, er fylkeslegen redd det kan bli enda verre fordi russen nå planlegger å starte feiringen på Agder.

– Det var et møte mellom russepresidenter, kommuneoverleger og fylkeslegen i går. Her ga russen tilbakemelding om at de starter sin feiring 30. april. Det er ikke mer enn én uke til og gitt den smittesituasjonen som er i vårt fylke nå, så må jeg si at det bekymrer oss, sier Syvertsen til Agderposten.

Både kommuneoverlegene og fylkeslegen har bedt russen om å utsette oppstarten av russefeiringen til 12. mai.

Les også
– Det er kjipt, men vi håper vi får feiret litt

– Da har vi forhåpentligvis fått kontroll over smittesituasjonen igjen, sier Syvertsen, som understreker at kommunelegene nå skal ta den videre dialogen med russen om dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

BER OM UTSETTELSE: Helsemyndighetene ber russen på Agder om å utsette feiringen. Her fra russefeiringen i 2020. Foto: Kyrre Lien

– Har senket skuldrene

– Jeg håper vi kan få til en utsettelse av russefeiringen. Det verste som kan skje nå er at situasjonen eskalerer ytterligere og vi må innføre nye, strenge tiltak som rammer alle, sier fylkeslegen.

Syvertsen oppfordrer alle til å ta ansvar og bidra i kampen mot smittespredning i dagene og ukene som kommer.

– Vi har nok vært inne i en fase hvor mange har tenkt at smitten går ned og tallene er gode. Vi fikk kontroll på smitten etter vinterferien og vi kom oss gjennom påska uten store utbrudd. Samtidig ser man at de nasjonale tallene går ned og man vet at mange er vaksinert. Jeg er redd for at skuldrene har senket seg litt for mye i en periode og at mange har glemt å ta smittevern på alvor, sier fylkeslegen.

– Alvorlig

Syvertsen understreker at det ikke er tiden for «å slappe av på».

– Vi snakker om et mutert virus som er mer smittsomt. Det er ikke tiden for å være mindre skjerpet nå, vi må faktisk være mer skjerpet, sier hun.

Fylkeslegen betegner situasjonen for Agder som alvorlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Akkurat nå er det et ganske alvorlig bilde ja, som vi alle sammen må ta på alvor, sier hun.

Fylkeslegen får full støtte av kommuneoverlege Helene Rakeie i Arendal.

– Bekymret

– Vi er veldig bekymret for smitteutviklingen. Det er kjempeviktig at folk følger de anbefalinger vi nå har gått ut med, sier Rakeie til Agderposten fredag formiddag.

Også i Arendal er det gått ut en klar oppfordring til russen om å utsette feiringen.

– Det blir galt å starte opp en slik feiring midt i et pågående smitteutbrudd. Det håper jeg russen tar til seg og at de derfor utsetter feiringen, sier hun.

Det skal være nye møter mellom arendalsrussen og kommunen mandag.

– Vi ønsker jo aller helst å unngå nye og strenge lokale forskrifter, men det kan bli aktuelt i Arendal dersom vi mister kontroll over smitten. Per i dag har vi kontroll, men ting snur veldig fort, sier Rakeie.

Helene Rakeie Foto: Mona Wikøren

Nakstad: - Vi følger med

I en e-post til VG sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad at Helsedirektoratet følger nøye med på smitteutviklingen i Agder.

– Utviklingen i Agder er ikke veldig dramatisk, men viser at vi også i tiden fremover må være forberedt på nye lokale utbrudd med muterte virusvarianter. Kommunene har god trening med å håndtere dette nå, så vi tror det er mulig å få kontroll på smittespredningen i Agder relativt raskt, sier Nakstad til avisen.

Han peker på at det er «er særlig Kristiansand som har hatt en vedvarende smittespredning i enkelte miljøer og boområder som har vist seg krevende å stanse», men at også Arendal har hatt økning.

VGs statistikk viser at hele fylket har stigende smittetrend. Det har også de fem kommunene Kristiansand, Arendal, Lindesnes, Lyngdal og Vennesla.

FØLGER MED: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad fulgt av helsedirektør Bjørn Guldvog. Foto: Berit Roald