- FELLES ANSVAR: Skolesjef Øystein Neegaard, ordfører Robert C. Nordli, spesialrådgiver Lene Vaaje Hansen og kommuneoverlege Helene Rakeie ber innbyggerne ta ansvar. Foto: Silje Bratland Roksvåg

Fem personer smittet etter selskap i Arendal

Kommunens øverste ledelse har satt krisestab etter flere bekreftede smittetilfeller. Fem personer er smittet etter et selskap i Arendal.

Ordfører Robert C. Nordli opplyser om ytterligere en person bekreftet smittet søndag.

– Nå er det altså fem bekreftet smittede. Denne personen hadde også vært i det samme selskapet som ble holdt i Arendal forrige helg. Denne personen har vært i karantene en stund, opplyser Nordli søndag kveld.

Nå er det 67 personer i karantene, blant annet hele første trinn og andre trinn ved Nesheim skole i Arendal (mellom 20 og 25 elever), og fire lærere.

Testsenteret ved legevakten i Arendal er bemannet opp denne helgen.

– Det var 29 personer i selskapet. 26 av de 29 er testet, og alle deltakere fra selskapet er blitt varslet, sier Nordli.

Han påpeker at det er viktig at dem som blir satt i karantene, overholder karantenereglene i ti dager, selv om de tester negativt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kommunen har ikke iverksatt ytterlige tiltak søndag.

– Smittesporingsteamet jobber videre søndag kveld, opplyser ordføreren.

Oppfordringer

Kommunen kommer med flere oppfordringer til innbyggerne for å slå ned smitten før den rekker å spre seg.

Fredag ble det kjent at tre personer i Arendal har fått påvist koronasmitte etter et mindre selskap sist helg. Smittekilden var en kvinne bosatt på Østlandet, som ikke hadde symptomer da hun deltok i selskapet. Virussmitten ble dermed først bekreftet onsdag, etter at hun hadde returnert hjem til Østlandet.

– Ingen av de smittede er alvorlig syke. De har klaget over hodepine og vondt i halsen, fortalte kommuneoverlege Helene Rakeie lørdag.

På en pressekonferanse lørdag kveld bekreftet kommuneoverlegen at de hadde fått nok et bekreftet tilfelle av koronavirus fra det samme selskapet. Vedkommende har sittet i karantene siden smitteutbruddet ble kjent onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

67 i karantene

Alle de 67 som nå sitter i karantene, er innbyggere i Arendal.

PRESSEKONFERANSE: Kommunens ledelse inviterte til pressekonferanse lørdag ettermiddag. Foto: Silje Bratland Roksvåg

En av personene som er bekreftet smittet, er elev ved Nesheim skole. Dermed blir det fem dager med hjemmeskole for de yngste elevene på skolen, før høstferien venter.

To av de tre som fredag var bekreftet smittet tilhører samme husstand, mens den tredje ikke gjør det, opplyste kommuneoverlege Helene Rakeie lørdag ettermiddag.

– Det er viktig å presisere at man ikke er fritatt for ti dagers karantene selv om man får et negativt prøvesvar. Og får man symptomer som hodeverk, sår hals, feber eller annet, så må man få testet seg en gang til, understreker kommuneoverlegen.

Les også
Kø på koronatelefonen? Nå kan du bestille test på nett

Testes man for tidlig etter å ha vært utsatt for smitte, kan testen nemlig slå ut som en falsk negativ. Dette skyldes at det ikke er produsert nok virus i luftveiene til at smitten avdekkes av testene. Kommuneledelsen ber derfor dem som ønsker å teste seg etter smitteutbruddet om å vente i fem dager, nettopp for å unngå falske negative tester.

Personer i samme husstand som de 67 i karantene trenger ikke gå i karantene, presiserer ordfører Robert C. Nordli.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Mange foreldre kan nok lure på hvorfor de ikke må i karantene når barna deres er det. Dette skyldes at smitten sannsynligvis reduseres for hvert ledd utover, forklarer Rakeie.

Andre barn, elever og personer med tilknytning til den aktuelle skolen og virksomhetene der personer er i karantene, kan fortsette med sine aktiviteter som før.

– Det er fortsatt trygt å sende barna på skole og i barnehage, understreker ordføreren.

– God kontroll

Både Rakeie og Nordli forteller at det er god kontroll på situasjonen. Smittesporing er gjennomført fredag, lørdag og søndag, som altså har resultert i 67 personer i karantene. Foruten smittesporing og testing er det foreløpig ikke iverksatt andre tiltak.

– Vi har gått grundig og systematisk til verks, og håper det gir de riktige resultatene. Så er det for tidlig å si hvilket omfang dette utbruddet får, sier Nordli.

PRESSEKONFERANSE: Ordfører Robert C. Nordli, kommuneoverlege Helene Rakeie og spesialrådgiver Lene Vaaje Hansen. Foto: Silje Bratland Roksvåg

Aktuelle tiltak dersom smitten sprer seg kan være innstramninger i besøksordningene ved sykehjemmene og andre løsninger som verner om de mest sårbare.

– Nå er det viktig å beholde roen. Friske barn og voksne tåler å bli smittet av covid-19. Grunnen til at vi er strenge på smittevernet er for å unngå ukontrollert smitte som kan medføre sykdom hos eldre og allerede syke personer. Det er disse som er sårbare i denne situasjonen, understreker Rakeie.

– Frykter dere et større utbrudd i Arendal nå?

– Det er det altfor tidlig å si noe om. Vi har fulgt, og vil fortsette å følge denne situasjonen tett fremover. Vi satte kriseledelse fredag kveld, svarer ordfører Robert C. Nordli.

– Vi hører mange unnskyldninger

Han kommer avslutningsvis med en sterk oppfordring og en rekke råd til innbyggerne, samtidig som han minner om at dette fortsatt er en felles dugnad:

• Ikke klem hverandre om dere ikke bor sammen. Gjelder selv om dere er i familie, nære venner, har vært masse sammen eller ikke har sett hverandre på lenge. Vi hører mange unnskyldninger, men husk en klem kan være nok til å spre smitten!

• Overhold en meters avstand til dem du ikke bor med. Ikke glem meteren! Tenk på det neste gang du skal ut og handle. Hvis du husker meteren, så husker kanskje de andre på handleturen det også.

• Vær nøye med håndhygiene.

• Hold deg hjemme om du får nyoppståtte symptomer som hodepine, halsvondt, feber, hoste eller lignende.

• Vurder test om du ikke blir bedre etter en dag eller to (eller ring legevakten/fastlegen om du føler deg så syk at du trenger en legesjekk)

• Hold oversikt over dine nærkontakter. Skriv gjerne ned hvem du omgås med. Dette kan bli avgjørende ved smitteutbrudd.

• Er du i karantene eller i isolasjon, må du overholde reglene! Det er en grunn til at man er i karantene.