Ny overgreps-trend blant barn og unge i Agder

Ofrene er helt ned i 13-års alder, mens overgriperne er i 15- til 19-årsalder. Nå slår Overgrepsmottaket og politiet i Agder alarm.

– Vi er bekymret over en økende trend med grove overgrep blant barn og ungdom i Agder. Ofrene er helt ned i 13-års alder, mens overgriperne er i 15- til 19-årsalder.

Det skriver Benedicte Severinsen, seksjonsleder for Overgrepsmottaket i Agder, og Kenneth Rafaelsen, leder seksjon for grov vold og seksuelle overgrep ved Agder politidistrikt.

Saken ble først omtalt i Fædrelandsvennen.

– Særlig det siste året har vi sett veldig grove overgrep mellom barn og ungdom, sier Severinsen til avisen.

Ber foreldre lese innlegget

Nå har Severinsen og Rafaelsen sammenfattet bekymringen i et Facebook-innlegg hos Politiets nettpatrulje i Agder.

Innlegget ble delt søndag morgen, og etter en time hadde det over 1.000 delinger:

Prislister på Snapchat

Det har blitt mer vanlig å selge seksuelle tjenester. Dette initieres ofte via sosiale medier, som Snapchat. Her er det lett å komme i kontakt med hverandre, blant annet ved kartfunksjonen Snapmap hvor man kan kontakte folk som er i nærheten, forklarer Severinsen og Rafaelsen i innlegget.

– På Snapchat verserer det prislister for kroppsbilder. Betaling kan være i form av penger eller varer. Det starter ofte med ganske uskyldige bilder, før det utvikler seg. Bildene selges både av unge jenter og unge gutter. Pengeoverføringen skjer gjerne på Vipps, som er tilgjengelig for barn helt ned i 10-årsalderen. Penger kan fort komme inn uten at foreldre merker det.

Les også
Jente (14) ble utsatt for sexovergrep - skulle få tilgang til sosiale medier

Skjer på dagtid

Tidligere var overgrepene vi så hyppig i forbindelse med fest og rus. Det ser vi enda, men vi ser nå også i økende grad at overgrepene skjer på dagtid.

Tenåringene avtaler å møtes via sosiale mediene. Noen ganger er det avtalt sex. Ofte som del av et tjenestebytte. Andre ganger er det kun avtalt å møtes. Så utvikles møtet og det skjer et overgrep. Det vanligste er at det er en form for relasjon eller kontakt i forkant av overgrepet, forklarer de.

– Det skjer i parker, på offentlige toaletter, på kjøpesentre og i verste fall i skolegården, i skoletiden.

Svært grovt

Overgrepene er ofte av svært grov karakter og inneholder både oral, vaginal og anal penetrasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi ser bruk av halsgrep, hvilket har et svært alvorlig skadepotensial. I mange av sakene er det også flere gjerningsmenn på samme tid. På overgrepsmottaket har vi hørt om gutter som har vært jomfru, og som selv debuterer med et grovt overgrep, forklarer de i innlegget.

– For oss som har jobbet med overgrep gjennom mange år, er det dessverre ikke ofte vi blir sjokkerte lengre. Men det vi ser nå, det sjokkerer oss. Vi vet enda ikke nok om årsaksforholdene og vi vet enda ikke nok om hvordan vi kan hjelpe disse ungdommene og snu denne farlige trenden vi nå ser. Her må alle krefter nå gå sammen.