annonse

Notre-Dame-katedralen i Paris ødelagt i en voldsom brann

SPIRET KOLLAPSET
SPIRET KOLLAPSET: En folkemengde følger slukningsarbeidene rundt den brannherjede katedralen. (Foto: NTB scanpix)
HØRTE SIRENENE
HØRTE SIRENENE: Angelica Glad er for tiden i Paris, men bor i et annet distrikt enn den berømte katedralen. Hun hørte sirenene, og så bildene av brannen på nett. (Foto: NTB scanpix)
I FLAMMER
I FLAMMER: Tykk røyk stiger mot himmelen fra Notre-Dame-katedralen i Paris. (Foto: AP Photo)
VOLDSOM BRANN
VOLDSOM BRANN: Notre-Dame-katedralen står i flammer. (Foto: AP Photo/Thibault Camus))
Notre-Dame

Parisere gråter og ber i gatene for den berømte Notre-Dame-katedralen i Paris, som herjes av en voldsom brann. De er i sjokk.

  • NTB-AFP
Tarald Reinholt Aas

Brannalarmen gikk ved 18.50-tiden mandag kveld. Bilder i franske medier og på sosiale medier viste flammer og tykk røyk som veltet opp fra på den berømte kirkebygningen.

Tusenvis av parisere og turister som samlet seg for å se på brannen, ble ved 20-tiden vitner til at spiret og store deler av taket på den berømte kirken kollapset.

Klokken 21 meldte nyhetsbyrået AP at brannen har spredd seg til et av katedralens to 69 meter høye tårn.

Ved 22-tiden brant det fremdeles kraftig i den verdenskjente katedralen i sentrum av Paris. 

Mandag kveld opplyser statssekretær Laurent Nunez i det franske innenriksdepartementet at brannmannskaper kanskje ikke vil kunne redde katedralen.

– Det er ikke sikkert at vi vil klare å stoppe brannen fra å spre seg til det nordlige klokketårnet. Hvis tårnet kollapser kan man bare tenke seg skadeomfanget, sier talsperson for brannmannskapene Jean-Claude Gallet.

Restaurering

Det har pågått restaureringsarbeider på taket, og ifølge brannvesenet kan brannen være knyttet til restaureringsarbeidene.

Det er foreløpig ikke meldt om skadde. Katedralen er evakuert, og stort område rundt er sperret av. Over 400 brannfolk er på stedet, opplyser innenriksdepartementet.

Ifølge varaordfører i Paris, Emmanuel Gregoire, har den verdenskjente kirken fått voldsomme skader. Kirkens reisverk i tre står i flammer og er trolig ødelagt, sier en talsmann for katedralen.

Katedralen evakuert

Politiet opplyste tidligere mandag at katedralen var evakuert. Et stort område rundt er sperret av.

Det er ikke meldt om skadde eller omkomne i brannen.

Er du i Paris? Ta kontakt med Agderposten

– En fryktelig brann pågår i Notre-Dame-katedralen. Brannvesenet prøver å få kontroll, skriver ordfører i Paris, Anne Hidalgo, på Twitter.

– Grusomt

Angelica Glad (22) fra Arendal løp søndag maraton i Paris. 

Dagen derpå har hun og kjæresten stort sett tilbrakt i leiligheten i den franske hovedstaden – i et annet distrikt enn den berømte katedralen. 

HØRTE SIRENENE
HØRTE SIRENENE: Angelica Glad er for tiden i Paris, men bor i et annet distrikt enn den berømte katedralen. Hun hørte sirenene, og så bildene av brannen på nett. Foto: NTB scanpix

– Vi hørte sirenene, sier 22-åringen til Agderposten, og fortsetter: 

– Vi så video av brannen på nett da du ringte. Grusomme bilder. 

Hun trekker frem hvordan maratonløypa var lagt tett forbi landemerket som nå står i flammer. Og for tre dager siden var de i hagen ved katedralen. 

– Det er fælt, det som skjer nå, sier arendalitten. 

Turister

Turisten Jacob Imberg fra Göteborg sier til nyhetsbyrået TT at han var blant turistene som befant seg inne i katedralen da brannalarmen gikk. Inne i kirken var det forberedelser til påskehøytiden og katolske seremonier om Jesu’ død og oppstandelse.

Nå står Imberg sammen med en stor folkemengde og ser på brannen.

– Tårnet begynner å ligne et skjelett ettersom det har brent så mye. Man ser at flammene har spredt seg mot de to andre større tårnene, sier Imberg.

Macron avlyser

Frankrikes president Emmanuel Macron skriver på Twitter at han er «trist i kveld over å se denne delen av oss brenne».

I FLAMMER
I FLAMMER: Tykk røyk stiger mot himmelen fra Notre-Dame-katedralen i Paris. Foto: AP Photo

Presidenten har avlyst en tale til nasjonen han etter planen skulle ha holdt.

Den gotiske Notre-Dame-katedralen er en av de mest kjente og best besøkte turistattraksjonene i Europa. Katedralen ble bygget i 1163 og er deretter blitt bygget på i flere omganger.
Notre-Dame ligger på en øy i elven Seinen midt i Paris.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på agderposten.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse