Hvert år legger Statistisk sentralbyrå fram statistikk over hvilke navn som var mest populære i året som gikk. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB

Nora og Jakob var de mest populære navnene i 2020

Nora topper Statistisk sentralbyrås navnestatistikk for jentenavn i 2020. Jakob var det mest populære guttenavnet. Øst i Agder er det to andre navn som utmerker seg.

416 jenter fikk navnet Nora i fjor. På andreplass er navnet Emma, som 362 jenter fikk. Ella ligger som nummer tre.

Nora var også toppnavn i 2012 og 2014, og det kom på andreplass i 2019. Det er det tredje mest brukte jentenavnet etter årtusenskiftet, etter Emma og Sara.

Nora var det mest populære jentenavnet i sju fylker. Seniorrådgiver Jørgen Ouren i SSB påpeker at Nora, som er en kortform av navnet Eleonore, var lite brukt mellom 1940 og 1980, men har fått et oppsving de siste årene sammen med andre jentenavn som slutter på bokstaven «a».

Hele 54 prosent av jentene som ble født i fjor, fikk et navn som slutter på «a».

Jakob fortsatt på topp

422 gutter ble hetende Jakob eller Jacob i fjor. Dette var også det mest populære guttenavnet i 2019 og i 2017. Navnet har vært på topp 10-listen siden 2013.

Emil var nest mest populært blant guttenavnene, mens Noah eller Noa er på tredjeplass på statistikken. Både Emil og Noa var mer populære i 2020 enn året før, og de har klatret på statistikken.

Selv om Jakob ble mest brukt i hele landet i fjor, er det bare i Rogaland navnet topper statistikken. I Oslo topper Mohammed i ulike skrivemåter statistikken, mens Filip er mest brukt i Innlandet og Viken. William er på topp i Troms og Finnmark, mens Emil er på topp i Agder, Trøndelag og i Nordland.

Tidligere Aust-Agder, rangert:

Aust-Agders mest populære guttenavn i 2020 (antall i parantes):

Oskar 12

Noah 10

Emil 10

Oliver 9

Filip 9

Matheo 8

Isak 8

Theodor 7

Olav 7

Johan 7

Tobias 6

Markus 6

Lucas 6

Jakob 6

Henrik 6

Max 5

Magnus 5

Liam 5

Kristian 5

Jonas 5

Aron 5

Aust-Agders mest populære jentenavn i 2020:

Leah 14

Thea 9

Lilly 9

Emilie 9

Hanna 8

Frida 8

Ada 8

Selma 7

Olivia 7

Nora 7

Ingrid 7

Emma 7

Ella 7

Tomine 6

Live 6

Josefine 6

Hedda 6

Eline 6

Tiril 5

Sofie 5

Sigrid 5

Forskjeller mellom fylkene

Også når det gjelder jentenavn er det litt variasjon mellom fylkene. I Oslo topper Maja foran Sofia og Iben. I Viken er Olivia på topp. Tiril er på andreplass i Innlandet, og Anna ligger som nummer to i Møre og Romsdal.

I 2019 var det jentenavnene Emma, Nora og Sofie som toppet statistikken. På guttesiden var det navnene Jakob, Lukas og Filip som var mest populære.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I grafikken lenger opp i saken ser du navnestatistikken fra tidligere Aust-Agder. Der er det to andre navn – Leah og Oskar – som troner opp seg.

De ti mest populære jentenavnene på landsbasis i 2020 var Nora/Norah, Emma, Ella, Maja/Maia/Maya, Olivia, Emilie, Sofie/Sophie, Leah/Lea og Sophia/Sofia, Ingrid.

De ti mest populære guttenavnene i 2020 var Jakob/Jacob, Emil, Noah/Noa, Oliver, Filip/Fillip/Phillip/Philip, William, Lucas/Lukas, Liam, Henrik og Oskar/Oskar.

(©NTB)