KARANTENE: Både på Stinta og på Asdal skole er mange elever satt i karantene. Foto: Agderposten

Ni nye smittede i Arendal – tre skoletrinn i karantene

Både skoler og fengselet i Froland er rammet etter at ni innbyggere i Arendal ble bekreftet smittet tirsdag.

De ni tilfellene som ble bekreftet smittet i Arendal tirsdag, har resultert i at rundt 100 nærkontakter er satt i karantene. I tillegg kommer deres husstander i ventekarantene.

Tre skoletrinn er satt i karantene som følge av smitte i kommunen mandag og tirsdag:

• 4. trinn på Asdal skole

• 5. trinn på Asdal skole

• 7. trinn på Stinta skole

Testet seg sent

På Asdal er to hele trinn satt i karantene på grunn av bekreftet smitte blant to elever. Lærere som har undervist i klassene etter 14. juni bes også om å teste seg.

– Grunnen til at vi går så langt tilbake i tid, er fordi inkubasjonstiden er ti dager. I tillegg må vi være sikre på at vi har fått tak i alle nærkontakter, og at ingen har rukket å smitte videre. Her har vi kommet sent i gang med smittesporingen, forklarer kommuneoverlege Helene Rakeie.

På Stinta skole er en elev bekreftet smittet. Det jobbes med å avklare om eleven var på skolen mens vedkommende var smittsom.

Les også
Kafégjester bes være obs på koronasymptomer

Samtlige elever på begge skoler ble enten testet tirsdag eller testes onsdag. Får de negativ test, kan både elever og deres husstander gå ut av karantene med det samme.

Leder av teststasjonen i Arendal ber alle som skal teste seg om å møte opp til tidspunktet man har fått. Mange stiller tidligere enn testtidspunktet, og dette skaper mye kø og forsinkelser.

Rakeie understreker nok en gang hvor viktig det er å teste seg raskt om man har symptomer. En del av dem som testet positivt tirsdag, har hatt symptomer men testet seg sent.

– Dermed havner vi på etterskudd i smittesporingen. Vi er spent på testing av klassene, der de smittede potensielt kan ha rukket å smitte både venner og familie før de testet seg, sier Rakeie.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er en viktig påminnelse om at pandemien ikke er over! legger hun til.

Les også
Ny smitte i disse kommunene: 26 nye tilfeller mandag

Smitte i fengselet

I tillegg til skoleklassene, er også fengselet i Froland rammet nok en gang. Agderposten fortalte nylig om smitteutbruddet blant ansatte og innsatte her.

Tirsdag ble nok en ansatt bekreftet smittet. Denne har trolig sammenheng med det tidligere utbruddet.

BEKREFTER SMITTE: Kommuneoverlege Helene Rakeie fikk en del å henge fingrene i tirsdag. Foto: Arne Ingmar Eggen

Ukjent smittevei

Det som gjør situasjonen desto mer utfordrende, er at flere av de smittede tirsdag ikke har kjent smittevei. Det er heller ikke slik at kommunen ser noen automatisk sammenheng mellom de nye tilfellene.

– Det er litt forkjølelse i omløp nå, og det er veldig viktig å teste seg for å utelukke covid, lyder den klare oppfordringen.

Smittesporerne har jobbet på spreng for å få oversikt over situasjonen tirsdag. På spørsmål om hvorfor det fortsatt er så viktig å spore all smitte og sette så mange i karantene nå som de mest utsatte gruppene er vaksinert, svarer kommuneoverlege Helene Rakeie:

– Friske mennesker kan også bli syke, og det samme kan de unge. Vi ser mange som får varige mén etterpå, som er noe vi ønsker å unngå. Så lenge regjeringen og FHI sier at vi skal opprettholde smittesporing og karantene, så er vi nødt til det.

– Når store deler av befolkningen har fått første vaksinedose, ser vi for oss å kunne trappe ned på dette, legger Rakeie til.

Flere bryter karantene

Kommuneoverlegen kommer også med en klar beskjed til alle som settes i karantene: De som bryter denne, vil bli anmeldt. Kommunen har hatt flere tilfeller av innbyggere som har brutt nettopp den bestemmelsen.

– Det ser vi svært alvorlig på. Dette er brudd på lovverket, og vil bli anmeldt, sier Rakeie.

Ikke påvist delta-variant

En annen grunn til å etterleve godt smittevern og å teste seg tidlig ved symptomer, er den svært smittsomme delta-varianten av viruset, minner kommuneoverlegen om.

Denne varianten er ikke påvist i Arendal ennå.