SKJENKELØYVE: Bystyret sier nei til skjenkeløyve på Kulturkammeret. Her fra åpningsdagen i september. Foto: Sindre Haugen Mehl

Nei til alkohol her: – Politikk fra 60-tallet!

Et flertall i bystyret sier nei til alkoholservering i Kulturkammeret.

Festivalen Canal Street har søkt om skjenkebevilling til en konsert neste sommer, i et lokale som først og fremst er tiltenkt barn og unge.

Les også
Ungdomspolitikerne uenige – mener det bør tillates alkoholservering her

Ungdommens bystyre i Arendal oppfordret politikerne å si ja, mens er flertall i formannskapet anbefalte bystyret å avslå søknaden.

– Jeg forstår ungdommens bystyre godt. Jeg har selv etterlyst et tilbud for ungdom mellom 18 og 20 år, men selv om det er vanskelig må jeg si nei. Kulturkammeret skal være rusfritt, sa Jelena Høegh-Omdal (Ap).

Stort engasjement

Skjenkesaken skapte stort engasjement i bystyret og førte til en lang debatt. Både SV, Frp og Høyre var delt.

– Vi gjorde et klart vedtak i 2018 at Kulturkammeret skulle være rusfritt. Det var i praksis ingen som tok til orde for noe annet, sa Geir Fredrik Sissener (H).

Til slutt ble det et klart flertall i favør å si nei til søknaden (23-13, tre bystyrerepresentanter var inhabile på grunn av styreverv i Canal Street). Mindretallet la vekt på å lytte til ungdommen, mens flertallet pekte på prinsippet om å holde stedet rusfritt.

Les også
Har Canal Street så liten tro på konsertens kvalitet at de må lokke med alkohol?

– Overformynderi

Forslaget om å tillate alkoholservering på ungdomskonserten ble fremmet av Nina Roland, Haagen Poppe og Benedikte Nilsen Glommen, alle Høyre.

– Ungdom trenger flere møteplasser. Ja, vi har vedtatt at Kulturkammeret skal være rusfritt, men jeg er ikke mer katolsk enn paven. Delen som skal brukes kan lukkes hermetisk fra resten av bygget, og det er mulig å bruke en egen inngang, sa Poppe.

Han fikk støtte av Anders Kylland (Frp), som fremmet forslag om å si ja til søknaden da saken ble behandlet i formannskapet.

– Jeg synes det er helt uproblematisk å si ja. Vi har skjenking i hele sentrum, og her må vi være pragmatiske og ikke føre en politikk som på 60-tallet. Dette er overformynderi, sa Kylland.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Moro uten alkohol

Øystein Krogstad (KrF) reagerer på at den første søknaden om skjenkebevilling kommer få måneder etter at Kulturkammeret åpnet.

– Ungdom kan ha det moro selv om det ikke er alkoholservering. Jeg traff selv kona mi uten å drikke, og ekteskapet holder fortsatt, sa han.

– Da er jeg interessert i å få noen sjekketriks, parerte Haagen Poppe.