OSLO, NORGE 20210122. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad under pressekonferanse hos Helsedirektoratet i forbindelse med at den britiske virusvarianten er påvist i Nordre Follo.Foto: Berit Roald / NTB Foto: Berit Roald/NTB

Nakstad: Det ser ut som én meter ikke er nok mot virusmutanten

Helsedirektoratet vurderer å endre rådene om én meters avstand og håndvask i lys av den britiske mutasjonen av koronaviruset. Én meter er trolig ikke nok.

– Det kan få en del konsekvenser for praktiske smittevernråd. Det er også mulig at det muterte viruset, fordi det er mer smittsomt, får betydning for hvor mange vi kan være sammen i ulike sammenhenger, så det er ting vi må se på. Her har vi fått erfaring, ikke minst fra andre land, sier Nakstad i et intervju med VG.

Les også
Har du vært i Oslo i det siste? Dette bør du gjøre

Helsedirektoratet vurderer både rutinene for håndvask og avstand i lys av mutasjonen, som står bak et utbrudd i Nordre Follo.

– Det med avstand er vesentlig når det gjelder dette muterte viruset. Det ser ut som én meter ikke er nok, sier Nakstad.

Å holde minst én meters avstand til andre er et av de grunnleggende og generelle rådene til befolkningen for å hindre spredning av koronaviruset per i dag. I begynnelsen av pandemien gikk rådet ut på to meters avstand, men det ble senere justert ned til én.

Les også
Kristiansander smittet av mutert virus
Avstandsråd på storskjerm under siste seriekamp i 2020 mellom Vålerenga og Start på Intility stadion i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB
Les også
Utbrudd av mutert koronavirus i Nordre Follo: Hele kommunen stenger ned
Les også
Mutert virusvariant påvist i Agder

(©NTB)