I UTVALG: Dette er en kollasj med fem de historiske fotografiene som er søkbare hos Kuben. Her er blant andre en av Eklund-søstrene (midten) og sirkusartisten Elvira Madigan, som det er skrevet sanger om. Foto: Agderbilder/Kuben

Nå kan du søke i den unike portrettsamlingen

Arbeidet i Kuben med å digitalisere den store samlingen av 5.000 historiske portretter har pågått siden 2020. Nå er de snart i mål.

La oss begynne med et eksempel:

Richard Henry Ernst Arnold var stadsingeniør i Arendal. Han var gift med Valborg Thorbjørnsen. En gang på 1860-tallet ble han fotografert. Portrettet hans er nå blant flere tusen bilder som endelig er tilgjengelig på nett.

BYINGENIØR: Richard Henry Ernst Arnold er et av tusenvis av historiske ansikter som nå er søkbare. Foto: Ikke oppgitt

– Kanskje finner du et av tippoldemor, lokker pressemeldingen fra Kuben.

Dette er bakgrunnen

På Kuben i Arendal, en del av Aust-Agder museum og arkiv, har de siden 2020 jobbet med å digitalisere samlingen av eldre portretter, som skriver seg fra 1850-tallet og oppover, i form av såkalte visittkort og kabinettkort. Dette var den mest utbredte fotografitypen i viktoriansk tid og på tidlig 1900-tall. Personene hører i hovedsak til på Sørlandet, og mange av dem er fra Arendal.

«I samlingen finner vi flere kjente Arendalsfamilier, handelsmenn, konsuler og skipsredere. Samlingen er også balansert med foto av vanlige arbeidende folk som tjenestepiker, sjåfører, telegrafistinner, leger og apotekerer», opplyser Kuben.

Elvira Madigan med flere

Arkivar Ida Pedersen trekker fram at det også er noen kjendiser fra 1800-tallet i samlingen. For eksempel de svenske albinosøstrene Eklund som tjente sin formue ved å stille seg selv ut til, samt sirkusartisten Elvira Madigan. Hun døde under en flukten med en beundrer. Hennes historie skildret i både film og musikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

KJÆRLIGHETSFLUKT: Elvira Madigan, døpt Hedvig Antoinette Isabella Eleonore Jensen, sirkusartist og linedanser som debuterte på sirkus som femåring. Hun er i dag mest kjent for sin hemmelige og til slutt fatale kjærlighetsaffære med den svenske dragonløytnanten Sixten Sparre, se også Wikipedia. Foto: Alfred Peterson, Göteborg

Pedersen beskriver en base med fotografier av menn og kvinner i sin fineste stas, her er historiske kjoler og stilige flosshatter.

– Vi finner også flere tjenestefolk i sine arbeidsuniformer, skippere i sine kapteinsuniformer og soldater i ulike rang. Familier stiller fram sine barn, forlovede poserer sammen før giftermål og venninner holder hverandre i hånden i det de poserer for foto i lag. Samlingen er full av viktige øyeblikk, morsomme tøysestreker, karneval, rariteter, hundeportretter, hageparty og vennskap fra forrige århundre. Fotografiene sammen med tilknyttet historiske metadata gir mye dybde til personene som ble avbildet, deres liv og samfunnet de levde i, beskriver arkivaren.

I ARENDAL: Thora Henriette Terkelsen, Inga Josephine Hansen og Abelle Martine Christiansen. De jobbet som henholdsvis barnepike, kokkepike og stuepike hos Thommesen i Arendal da bildet ble tatt i 1908. Foto: Arendal Foto: H.P. Nilsen

Hjelp fra frivillige

Kuben takker alle de frivillige som har bistått under arbeidet med samlingen, der bildene er registrert med slekts- og personopplysninger.

«Dette har vært tidkrevende arbeid. Takket være frivillige fra foreningen Slekt og Data Aust-Agder (tidligere DIS Agder) har man klart å grave fram informasjon om personene på fotografiene».

Nå kan bildene lastes gratis ned i høy bildekvalitet til privat bruk.

Du finner samlingen på https://agderbilder.agderfk.no/fotoweb/.