VANT: Andreas Eikin jubler etter å ha fått gladnyheten fra de to ministerne i Oslo. Fredag heves fartsgrensen fra 10 til 15 kilometer i timen. Foto: PRIVAT

Nå jubler Andreas (17): Høyere fartsgrense for rullestoler

Andreas Eikin (17) har all grunn til å juble. Fartsgrensen for rullestol heves fra 10 til 15 kilometer i timen.

– Det er ganske deilig å få dette igjennom, og gøy å vite at man har klart å forandre en lov, sier Eikin til Agderposten.

Det var NRK Sørlandet som først meldte at arendalitten endelig hadde fått gjennomslag.

Etter en nærmere to år lang kamp med både brevskriving, underskriftskampanje og ministermøter har altså 17-åringen oppnådd sitt store mål.

– Nå kan jeg endelig holde følge med kameratene mine når de sykler, sier Eikin.

Les også
Slåss for å få kjøre fortere med rullestol

Ble Årets Navn

Onsdag fikk han nyheten av barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) i hovedstaden.

– Den dagen jeg startet som samferdselsminister, kom Kjell Ingolf til meg og sa «det er én sak du må fikse», sier Hareide i NRK Sørlandets artikkel.

Eikin ble av Agderpostens lesere kåret til Årets Navn i Aust-Agder i 2019, og har med sin deltakelse i NRK-programmet «Superhundene» sjarmert hele Norge.

– Det er gøy å se at han endelig får dette gjennom. Han har stått på hele veien og det er han som har gjort jobben. Andreas ble skikkelig glad da han fikk beskjeden, sier pappa Terje Eikin, varaordfører i Arendal kommune.

Les også
Andreas Eikin (16) er Årets navn

Takker Harberg

17 år gamle Andreas retter en stor takk til Svein Harberg.

– Han var den første jeg pratet med om dette på Stortinget når jeg var der med Ungdommens Bystyre. Jeg må også si stor takk til Jon Georg Dale som var den samferdselsministeren som startet arbeidet med å få endret loven, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Norges Handikapforbund er glad på Eikins vegne, men jubler på langt nær så høyt.

Ved innføringen av den nye fartsgrensen medfølger også en ny aktsomhetsplikt for rullestolbrukere.

Det betyr i praksis at de som sitter i rullestol må kjøre i tilnærmet gangfart og holde god avstand til fotgjengere når de skal kjøre forbi.

– Det er total skivebom. Hvorfor skal bare rullestolbrukere, som regnes som gående, ha særlige regler, spør forbundsleder Brandvik i NRK-artikkelen.

Hareide forsvarer den nye regelen:

– Kjører du på fortauet i en rullestol som kan være tung og stor, så må du være aktsom.

Les også
Bare nesten for lokale Gullrute-håp: – En fantastisk opplevelse uansett