Arendal koronalørdag: Stillere enn vanlig, men slett ikke folketomt i Arendal sentrum ved 13-tiden lørdag. Foto: Liv Ekeberg

– Nå gjelder det å handle, ikke bare «like»

– Folk må forstå alvoret nå: Hvis vi skal ha et levende sentrum etter denne krisa, holder det ikke å «like» innlegg om dugnad for butikkene. Nå må vi også faktisk handle i dem, sier Sverre Knutsen i Arendal By AS. En felles nettportal er åpen og varer kjøres ut.

Nettportalen shoparendal.no åpnet onsdag 25. mars på initiativ fra Arendal By AS, og selv om daglig leder Sverre Knutsen ikke har eksakte tall, forteller han at responsen har vært god:

– Jeg vet at det er levert på døra til arendalitter i mange kategorier: Klær, bakervarer, take away, hårprodukter, sjokolade, påskeinteriør, smykker og leker. Hvis du bestiller i nettbutikken, leverer de fleste samme dag, forteller daglig leder for Sverre Knutsen.

19 butikker, restauranter og så til og med Agder Dyreklinikk er med i nettportalen, og flere vil bli lagt til den kommende uka, forteller Knutsen.

Agderposten møter ham i friluft i vårsol i Pollen, der han rusler med barnevogn og sine to små, Axsel (3) og Ida (1 1/2). Sentrum er slett ikke helt tomt, men selvsagt færre enn en normal lørdag med strålende vær.

«Hvis vi skal ha et levende sentrum etter denne krisa, holder det ikke å «like» innlegg om dugnad for butikkene. Nå må vi også faktisk handle i dem.«
FELLES PORTAL: Folk som ikke ønsker eller kan komme seg til byen for å handle, kan bestille varer via nettportalen www.shoparendal.no som har vært åpen siden onsdag 25. mars. Foto: shoparendal.no

– Bør være flau

Knutsen har imidlertid en skarp oppfordring til alle innbyggere:

– Hvis du kjøper en vare på en nasjonal nettbutikk nå, som du også kan finne i sentrumsbutikkene, så mener jeg du bør være flau. Nå er virkelig tida inne for å støtte egne, lokale butikker. Hvis vi skal ha et levende sentrum etter denne krisa, holder det ikke å «like» innlegg om dugnad for butikkene. Nå må vi også faktisk handle i dem. Folk må forstå alvoret nå, sier Knutsen.

– Butikkene i sentrum gjør en fantastisk innsats og gir en service av en annen verden for tida. Mange har redusert åpningstid og permitterte, men de kjører varer hjem til kundene, sier Knutsen.

Arendal By AS

Sentrumsselskapet ble stiftet 12. mai 2010, og er et økonomisk forpliktende partnerskap mellom Arendal kommune, gårdeiere, butikkdrivere, restauranter/serveringsnæring, hoteller og andre næringsdrivende i byen. Målet er å bidra til aktivitet, verdiskaping og et attraktivt sentrum. Kilde: Arendal By AS

Åpen fotobutikk

– Min oppfatning er at folk tar hensyn til hverandre og følger retningslinjene fra myndighetene. Er det flere i butikken samtidig, holder de god avstand, sier daglig leder/innehaver av Elite Foto Arendal, Jan Espen Thorvildsen.

Mens mange av butikkene i sentrum har valgt å sette lapp på døra om at det er stengt, holder han åpent hver dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Mange bestiller bilder via nettbutikken som de henter her. Så har jeg solgt masse album og bestilt opp mer. Det er veldig koselig, for det virker som folk har tid og koser seg med å sette bilder inn på «gamlemåten» nå. Kanskje vi setter ekstra pris på å ha noe håndfast nå som ekstra mye foregår på skjerm, sier Thorvildsen, som forsikrer at han spriter av disken mange ganger om dagen.

ALBUM-FEBER: - Jeg måtte bestille masse album, det virker som om folk har tid til å kose seg med å sette inn bilder nå, sier innehaver og daglig leder Jan Espen Thorvildsen hos Elite Foto Arendal. Foto: Liv Ekeberg

Han har hatt noe nedgang i omsetningen, men klarer seg «tålig bra» foreløpig. I tillegg til ham selv har butikken én heltidsansatt. Hun er for tiden permittert.

– Gjør oss mer bevisst som forbrukere

Ved disken står Anne Therese Falck med sønnen Marcus.

– Jeg velger å handle lokalt, og beveger meg så lite jeg kan ut i butikkene, så tiltaket med en nettportal og levering på døra er supert, sier hun, og reflekterer høyt:

– Kanskje denne situasjonen kan føre til noe positivt også; at vi blir mer bevisste på å støtte butikker vi har i nærområdet vårt.

«DE RINGER, VI BRINGER»: - Folk ringer og bestiller, og så kjører vi ut gratis, sier innehaver av Fiskebrygga, Freddy Larsen, som her serverer ferske fiskekaker til Zavi Nekzad. Han er permittert fra restauranten vegg i vegg. Foto: Liv Ekeberg

Fiskebrygga har åpent, og innehaver Freddy Larsen forteller at de kjører ut til mange av sine faste kunder nå:

– Vi er ikke i nettportalen, men det er bare å ringe butikken, så ordener vi leveranse. Det har vi gjort i to uker allerede, til eldre og andre som ikke kan komme seg hit selv. Folk ringer, vi bringer, sier Larsen.

Myndighetene har stanset salg av ferske reker i vanlige matbutikker fordi kunder ikke selv skal forsyne seg av løsvekt. Reker må derfor kjøpes i fiskehandel, der de ligger bak bak glassveggen. Klokka 13 lørdag var det tomt for reker på Fiskebrygga.

GÅGATA: Vesentlig stillere enn vanlig, men folk ruslet i Gågata midt på dagen lørdag, der en del av butikkene holder stengt, mens andre har kortere åpningstid enn vanlig. Foto: Liv Ekeberg
KORTERE ÅPENT: Klesbutikken Oak i Gågata har redusert åpningstid, men butikken er også blant de som er på den felles netthandel-butikken shoparendal.no satt opp av Arendal By AS. Foto: Liv Ekeberg

Noen serveringssteder hadde uteservering i vårsola lørdag, der gjestene satt med god avstand. I Pollen ruslet folk og satt på benkene.

Også Grimstad har en nettportal for bestilling og hjemlevering av varer fra sentrumsbutikkene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Her er de to nettportalene:

ShopArendal og ShopGrimstad

KORONALØRDAG: Stillere enn vanlig, men slett ikke folketomt i Pollen ved 13-tiden lørdag. Her suser varaordfører Terje Eikin forbi med sykkelvogn og sønnen Andreas rett bak. Foto: Liv Ekeberg