Bananfluene har ikke forsvunnet. De kommer ikke før frukten er moden, svarer professor Torbjørn Ekrem. Foto: Scanpix/Tarald Reinholt Aas

Nå er bananfluene her igjen

Det er nok få som har savnet den. Allerede om noen uker kommer bananflua på besøk til kjøkkenet ditt igjen.

Denne saken er egentlig fra 2015, men tematikken - og rådene - er nok like aktuelle i dag :-)

De er små. De er mange, og de elsker frukt.

Misforstått

– At de kalles bananfluer er egentlig ikke helt korrekt, for de vokser opp på mange typer frukt, opplyser professor i entomologi ved NTNU i Trondheim, Torbjørn Ekrem til Varden. Det riktige navnet for denne fluegruppen er fruktfluer og han garanterer at de dukker opp i år som i fjor.

– Jeg får faktisk en del henvendelser om bananfluene fra journalister på forsommeren. Da pleier jeg å be dem ringe tilbake i august, for det er først når frukten er moden utendørs at fluene kommer inn gjennom vinduer, luftekanaler og dører her til lands, opplyser han.

Den egentlige «bananfluen» er arten Drosophila melanogaster, som igjen tilhører familien Drosophilidae. En av de vanligste artene blant fruktfluene i Norge er imidlertid Drosophila funebris, og som folk flest feilaktig kaller for bananflue.

Professor Torbjørn Ekrem. Foto: NTNU

– Det er en vanlig misforståelse, at man tror bananfluene kommer sammen med bananer man kjøper i butikken. Sannheten er at fluene dukker opp når frukten er moden utendørs. Fluene oppsøker alt som gjærer, fortsetter eksperten. Har du en godt moden ananas eller en klase bananer som snart kan gå av seg selv på stuebordet må du altså skylde på deg selv.

Slik fjerner du dem

Fluene i seg selv utgjør for så vidt ingen fare i form av bakterier eller andre ubehageligheter. Det er først og fremst det høye antallet som gjør dem til en plage.

– De formerer seg i voldsomt tempo, og utvikler seg fra egg til voksen flue på en drøy uke. Det kan jo være litt plagsomt å ha mange av dem innendørs, men det er ikke farlig, understreker professoren, som også kan by på et triks for å fjerne de upopulære insektene. Hovedingrediensen er eddik.

Det er en vanlig misforståelse, at man tror bananfluene kommer sammen med bananer man kjøper i butikken

– Du heller litt eddik i et glass, og blander det med en dråpe oppvaskmiddel. Da tror flua at det er noe som gjæres, men drukner når den lander. Det har vist seg å være veldig effektivt, sier Ekrem, som passer på å understreke at renslighet må til om du ønsker å bli kvitt de ubudne gjestene over tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Om man er flink til å fjerne gammel frukt fra fatet, tømmer søpla ofte og skyller og kaster tomflasker fortløpende blir boligen din straks et mindre interessant sted å oppholde seg for fluene.

Pubfluer

Bananfluefamiliens sorte får er imidlertid rakkeren ved navn Drosophila repleta, populært kalt «pubflue». Dette er en skapning på tynne ben som bokstavelig talt elsker å gå ut på byen.

Fluene oppsøker alt som gjærer

– Det er kanskje litt ekkelt å tenke på, men denne flua trives både i urinaler og på ølglass.

– Betyr det at den oppholder seg begge steder samme kveld, og dermed kan ta med seg bakterier på sin ferd gjennom lokalet?

– Ja. Dessverre gjør den nok det.

-

Et halvt glass eddik

-

En t-skje vaskemiddel

-

Hell ingrediensene i et glass. Fluene tror det er gjæret frukt, men dør når de treffer glassets innhold.