Svarthvitt: Mange legger puslespill i disse koronatider. Cornelia har fått erfare at svart-hvitt-motiv tar tid... Foto: Irene Hegge Guttormsen

Mange pusler seg gjennom koronatiden

Det pusles i de tusen hjem nå. Tusener på tusener av brikker. Puslespill har gått forbi boksalget.

En og en brikke – opp mot 3.000 brikker i et puslespill.

Slikt tar tid – og tid er noe mange har mye av nå.

– Redder omsetningen

– Puslespill og spill redder omsetningen om dagen. Det går vanvittig mye. Heldigvis får vi påfyll – de voksne pusler mest for det går flest puslespill fra 1.000 brikker og oppover.

Det sier Janne-Mari Bechsen som er butikksjef på Ark Alti Arendal.

Selger mye: Janne-Mari Bechsen på Ark Alti Arendal Foto: Privat

Mer enn bøker

Butikksjef Roar Daniel Gundersen på Norli Alti Arendal må stadig fylle på med nye stabler av puslespill. Folk i karantene bestiller via telefon og får andre til å hente for seg. Mange kommer også innom.

Pusler: Butikksjef Roar Gundersen med et utvalg puslespill på Norli Alti Arendal. Foto: Irene Hegge Guttormsen

– 70 prosent av salget vårt nå om dagen er puslespill. Det har tatt litt av. Det har faktisk gått forbi salget av voksenbøker. Det kan være at det blir litt mye stillesitting i disse tider og at folk derfor vil ha noe som de kan bruke hjernen litt mer på, sier Gundersen.

Men han begynte å merke økt interesse for puslespill allerede før jul.

– Det er nok et fenomen som kommer i kjølevann av den store brettspillinteressen som har vært de siste par årene, mener han.

48.000 brikker

Puslespill er noe folk i alle aldere kan legge. Noe man kan samles om, eller gjøre alene.

– Du kan ligge på gulvet eller sitte ved et bort. På P.M. Danielsen (bokhandel ved Torvet der Gundersen jobbet tidligere journ.anm.) hadde vi et puslespill med 48.000 brikker. En gedigen pappeske. For å legge noe slikt, bør du nok ha et eget rom der du kan gå inn av og til …

Kjent motiv: Mange puslespill for de yngre har motiver fra filmer - som her 300 brikker med Harry Potter. Foto: Irene Hegge Guttormsen

Fascinert

Roar Daniel Gundersen synes det hele er veldig fascinerende uansett størrelse. Han filosoferer seg gjennom alle stegene i spillet:

– Først lager du jo ramma rundt. Når den endelig er på plass, begynner du å sortere litt etter farger. Så får du til litt etter litt, men så kan det plutselig stoppe litt opp. Men av en eller annen magisk grunn er det jo slik at hvis du stikker ut en stund, eller noen timer, løser det seg når du kommer tilbake. Det er mye psykologi i dette også.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En annen ting han blir fascinert av, er alle de ulike brikkene.

– De er jo akkurat som snøkrystaller, ingen er like. Og selv om de ser like ut, kan du ikke presse de ned på feil plass. Det er jo det som er redningen med hele puslespillet – at du ikke kan lure inn en brikke.

Ulike: - Puslespillbrikker er som snøkrystaller, sier Roar Daniel Gundersen. Ingen er like, ingen kan «jukses» inn. Foto: Irene Hegge Guttormsen

PS Agderposten har delt denne artikkelen på Facebook. I kommentarfeltet har mange lesere publisert bilder av sine pusle-prosjekter. Ta gjerne en titt - og legg gjerne ut bilde, du også.