NETTHANDEL: Det skal bli enklere å handle på utenlandske nettbutikker for under 3000 kroner. Foto: Frank Johannessen

Lover pakker raskere fra utenlandske nettbutikker

Når 350-kroners grensen fjernes fra 1. april, lover også Posten at det skal bli mer sømløst å handle på nett fra utlandet.

Men, lovnaden kommer med en forutsetning. Den utenlandske butikken du handler fra må ha registrert seg i det nye, internasjonale mva-registeret, VOEC, og kreve inn moms på varen når du handler den.

De største nettbutikkene har fått oppfordring om å melde seg inn, slik at nordmenn kan fortsette å bruke dem. Til både store og små kjøp.

Slik blir det

Den nye ordningen skal sikre at merverdiavgiften på handelsvarer under 3000 kroner blir betalt i nettbutikken. På den måten unngår man tollbehandling når varene ankommer Norge og Postens tollbehandlingsgebyr forsvinner.

Det blir en midlertidig periode etter 1. april en overgangsordning for å lette implementeringen av den nye ordningen.

- Når mva-fritaket på 350-kroner avvikles 1. april vil også Postens fortollingsgebyr bortfalle for varer som kommer inn under den nye ordningen. Det betyr at pakker som handles hos utenlandske nettbutikker vil gå rett gjennom hos Posten og ut til mottaker, uten tollbehandling og fortollingsgebyr. Nordmenn handler stadig mer på nettet og i fjor opplevde Posten at e-handelen økte med 18 prosent. Den nye ordningen bidrar til å gjøre netthandelen enda mer sømløs, sier pressesjef Kenneth Tjønndal Pettersen i Posten Norge i en pressemelding.

Skatteetaten kommer etterhvert til å publisere på sine nettsider hvilke utenlandske nettbutikker som er meldt inn i VOEC-ordningen.

Over og under 3000,-

Det vil være ordinær tollbehandling og fortollingsgebyr på 299 kroner på alle varer med en verdi over 3000 kroner og på import av næringsmidler, særavgiftspliktige varer eller restriksjonsbelagte varer.

Ved nyttår ble mva-fritaket for næringsmidler avviklet. Næringsmidler som importeres til Norge må gjennom ordinær fortolling på 299 kroner, uansett varens innkjøpspris.

De som ikke er med

Handler du likevel i en butikk som ikke krever inn den norske momsen, så kan du fortsatt handle der. Men vær obs på at det kompliserer ting.

Merverdiavgift vil i slike tilfeller kunne kreves opp ved innførsel til Norge, som det i dag gjøres for varer med verdi over 350 kroner.

Hvis ikke nettbutikken har registrert seg og moms må beregnes på grensen, vil det være 0 kr i fortollingsgebyr hvis varen koster under 350 kroner og 149 kr i gebyr hvis varen koster over 350 kroner.

Du kan også fortolle varene selv, men da må du først opplyse fraktselskapet om at du ønsker å gjøre det, så må du møte opp på et tollkontor, det nærmeste ligger i Kristiansand, eller Sandefjord.