Fastlege og foredragsholder Jørgen Skavlan mener det er et paradoks av Norge har dobbelt så høyt sykefravær som svenskene. Han mener at 90 prosent av dem som oppsøker venteværelset er dem som kjenner så fryktelig godt etter. Mye kunne vært gjort med bedre sosiale relasjoner.
Fastlege og foredragsholder Jørgen Skavlan mener det er et paradoks av Norge har dobbelt så høyt sykefravær som svenskene. Han mener at 90 prosent av dem som oppsøker venteværelset er dem som kjenner så fryktelig godt etter. Mye kunne vært gjort med bedre sosiale relasjoner. Foto: Jan Espen Thorvildsen

Lege tar oppgjør med surmuling

– Vi kommer ikke til å dø på sykehjem, men i en jacuzzi finansiert av Nav, sier Jørgen Skavlan, landets mest populære fastlege. Han sier at 90 prosent av dem som oppsøker han, er folk som bare kjenner veldig godt etter.

Nordmenn går i gjennomsnitt til fastlegen hver fjerde måned gjennom hele livet. Lite blir fikset med gips og skalpell. Det vi søker, er samtalen. Antall legebesøk er doblet de siste 30 årene, kan Skavlan fortelle.

– Er det rart jeg begynner å bli sliten? Vi leger er blitt sosionomer, psykologer og Nav-behandlere. Nordmenn er det mest terapisøkende folket i verden, sa Skavlan i foredraget «Refleksjoner fra et venteværelse».

Under Arendalsuka tok han et 

– Vi er gode til å klage over helsevesenet. La oss et øyeblikk løfte blikket, og se hvor privilegerte vi er. Både Petter Stordalen og Jørgen hattemaker får ny lever, hvis de har behov for det, sa Skavlan i foredraget som var beskrevet som en blanding av vitenskap og standup.

Skyggesider av velferden

Sykefraværet i Aust-Agder er økende. Sykefraværet i fylket var 5,8 prosent i fjerde kvartal 2014, viser tall fra Nav. . Både fravær på grunn av psykiske lidelser, men også allmenne og uspesifiserte lidelser, er økende.

Publikum lo og applauderte lege Jørgen Skavlans betraktninger på Tyholmen hotell.
Publikum lo og applauderte lege Jørgen Skavlans betraktninger på Tyholmen hotell.
Fastlege i Arendal, Martin Runde, bekrefter at fastlegen er substitutt for fraværende bestemødre og manglende venner.
Fastlege i Arendal, Martin Runde, bekrefter at fastlegen er substitutt for fraværende bestemødre og manglende venner.
Jørgen Skavlan viste en forside av dameblad, for å illustrere urealistisk higer etter sprettrumpe, flat mage og yngre hud.
Jørgen Skavlan viste en forside av dameblad, for å illustrere urealistisk higer etter sprettrumpe, flat mage og yngre hud.

Skavlan peker på at før i tiden brukte man verken MR eller spesialister. Da trodde man på legen som sa at man ikke er døende. Noen steder vokste det til og med opp barn som ikke oppsøkte lege i det hele tatt.

– Det er pussig at Norge har dobbelt så høyt sykefravær som svenskene. Vi er det eneste landet igjen som fortsatt har hundre prosent godtgjørelse fra første sykedag. Vi ser på dette som en selvfølge, sa Skavlan, som hadde som mål å pirke borti den norske folkesjela.

Legen fra Oslo understreker at det ikke finnes noe så flott som norsk velferd. Det er det mest fantastiske vi har skapt etter krigen, men vi må tørre å snakke om skyggesidene.

Møkkavær og drittpolitikere

– Velferden er passiviserende. Vi tar ikke ansvar for barna, foreldrene eller naboen. Det er nesten umulig å reversere, men hvorfor ikke snakke om det?

Selv om Norge i gjentatte undersøkelser er kåret til verdens beste land å bo i, er danskene fra 1972 og frem til i dag kåret til verdens lykkeligste mennesker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Danskene drikker og røyker mer enn oss, men går syngende til tidlig grav, sa Skavlan.

En mer positiv holdning vil påvirke folkehelsa.

– Vi surmuler over møkkavær, drittpolitikere og at det ikke er noe på tv. Danskene lever ett år kortere enn oss, men hvem ville ikke byttet bort det året på sykehjem med å sitte og skåle i kald øl mens solen skinner i ansiktet, sa Skavlan.

Rosa resept

Legen viste til at før i tiden klatret barna i trær uten hjelm, og visste ikke hva matintoleranse var. Ifølge fastlegen er det kun 20 prosent av dem som tror de har matintoleranse, som faktisk har det. Resten er fikse ideer.

– Dagens ungdom drikker og røyker mindre, de trener mer og spiser sunt. Likevel har de et katastrofalt forhold til egen helse.

Publikum applauderte og lo av legens refleksjoner, men nikket også anerkjennende til et alvorlig tema. Skavlan understrekte at han ikke snakker om alvorlig syke mennesker, men dem han møter i hverdagen, nemlig de 90 prosentene som kjenner så fryktelig godt etter.

Han skulle ønske at det fantes rosa resepter.

– Da ville jeg gitt pasienten en partner eller kjæreste som man kunne snakket med og hatt det koselig med. Sosiale relasjoner kan gjøre underverker for folkehelsa.

Kjenner seg igjen

Fastlege i Arendal, Martin Runde, kjente seg godt igjen i betraktningene.

– Mye i Norge handler om helse. Når vi opplever situasjoner som en konflikt på jobben, eller trøbbel i familien, havner vi fort hos fastlegen. Vi vokser opp i et trygt samfunn med alle muligheter, lite utfordringer og lite usikkerhet. Som Skavlan spissformulerte: Det er nesten en skandale hvis noen dør på norske sykehus. Vi er veldig lite i kontakt med alvorlig sykdom og død i Norge, sier Runde.