BESKYTTELSE: Bodil og Bjørn Kåre Hasle var raske med å tappe litt Antibac ved ankomst Kjevik søndag kveld. Nå venter en 14 dager lang karantene i Homborsund ettersom paret kommer fra utlandet. Foto: Alexander Nupen

Landet med siste utenlandsfly på Kjevik

Bodil og Bjørn Kåre Hasle fikk være med det aller siste utenlandsflyet til Kjevik i denne omgang. Nå blir det karantene i Homborsund for ekteparet som flytter hjem fra England.

– Helt greit. Vi er privilegerte. Vi føler at det absolutt er mye tryggere i Homborsund enn i England, fortalte Bodil Hasle til Agderposten etter å ha ankommet Kristiansand Lufthavn Kjevik fra Stansted i 20.15-tiden søndag kveld.

STOPP I UTENLANDSTRAFIKKEN: Siste fly fra utlandet til Kjevik landet i 20.15-tiden søndag. Widerøe skulle søndag ha startet opp sin splitter nye rute til Southend utenfor London, men den er nå satt på pause, forteller lufthavnsjef Arne Johan Johnsen som skulle ha vært med på «jomfruturen» over. Foto: Alexander Nupen

41 av 78 seter ble benyttet.

Nå blir det ingen «ankomst utland» eller «avgang utland» på Kjevik inntil videre.

Flytter hjem

Bodil og Bjørn Kåre Hasle flytter hjem etter over åtte år i Reigate, som ligger en times kjøretur unna sentrale London.

Men det er bare tilfeldig at den permanente returen skjer samtidig med koronakrisen.

– Veldig bra timing. Vi leide egentlig en leilighet fram til 1. april, men fikk endret på det. Vi skulle ha reist hjem fredag som var, men måtte bo på hotell fram til flyet gikk i dag. På hotellet ble maten satt utenfor døra, forteller Bodil.

Storbritannia hadde i skrivende stund søndag kveld nær 20.000 bekreftede smittetilfeller av korona. Over 1.200 personer var døde av viruset.

– Det er forferdelig mange nye syke. Vi så stort sett sykebiler og politibiler ute. Folk måtte holde seg hjemme. Maks to personer kunne møtes. Du kunne få lufte hunden, og handle mat og medisiner, sier Bodil.

SLIK SER DE UT: Bodil og Bjørn Kåre Hasle etter at fotografen ønsket å se ansiktene deres etter ankomst. Foto: Alexander Nupen

Både hun og ektemannen bar munnbind på vei inn i utenlandsterminalen på Kjevik.

Det var de ikke alene om blant passasjerene, kunne Agderposten observere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er for å unngå å bli smittet eller eventuelt å smitte andre, opplyste Bodil.

Møtte kona og datteren igjen

Juan Pablo Sancho ankom også med siste fly fra Stansted søndag.

På Kjevik ble musikkprodusenten møtt av ektefellen Christine Øslebø, datteren Luna og svigermor Edith.

Familien Øslebø/Sancho bor i England, men Christine og Luna hadde reist hjem i forveien.

– Jeg er lettet nå, sa Sancho, som egentlig hadde billett til Norge i starten av april.

– Jeg kunne ha risikert å tilbringe påsken alene i England, opplyste han.

SAMLET IGJEN: Christine Øslebø, ektemannen Juan Pablo Sancho, Luna (9 mnd) og mor/svigermor Edith Øslebø. Juan Pablo får nå lov til å være i karantene hos svigermor, fremfor å tilbringe 14 dager på hotell. Foto: Alexander Nupen

Argentineren har italiensk pass og ingen fast adresse i Norge.

Det kunne fort ha betydd 14 dager karantene på hotell i Kristiansand.

Han får nå lov til å være i karantene hos svigermor siden hun har fast adresse i Kristiansand.

Med noen få unntak er den norske grensen stengt for utlendinger uten oppholdstillatelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Norske myndigheter fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendig, og det gjelder til alle land – i første omgang til over påske (14. april).

NORSK FOLKEHJELP: De frivillige medarbeiderne Inger S. Grini-Heng og Janne Ottesen klargjør seg for å gå inn i flyet og informere passasjerer om koronasituasjonen og gjeldende regler ved ankomst. - Folk har vist stor forståelse, roser duoen. Foto: Alexander Nupen

Koronapandemien har dermed bråstoppet flytrafikken ut og inn av Norge.

Selskapene barberer antall ruter internasjonalt.

Fly til Oslo og Bergen

Men innenriksreiser er fortsatt mulig, det samme er utenlandstrafikk til og fra Oslo Lufthavn Gardermoen, forteller lufthavnsjef Arne Johan Johnsen ved Kjevik.

– MERKELIG OG SPESIELL SITUASJON: Lufthavnsjef Arne Johan Johnsen presiserer at det går fly fra Kjevik og Oslo fremdeles, selv om utenlandstrafikken er tatt av plakaten inntil videre av selskapene selv. Foto: Alexander Nupen

Arne Johan Johnsen kan ikke spå når det neste utenlandsflyet lander eller tar av fra Kjevik.

– Vi er ikke stengt for utenlandstrafikk. Det er jo flyselskapene som velger «å dra ned» kapasiteten i og med at det ikke er trafikk, påpeker han.

– Jeg skulle egentlig ha vært med den første flighten til Southend, som skulle ha blitt tatt i bruk som ny rute i dag, sa Johnsen søndag.

– En veldig merkelig og helt spesiell situasjon. Men nå skal alle bidra med sitt til å dempe smitte. Min rolle som lufthavnsjef er å håndheve de regler som er, og få av gårde trafikken på beste måte. Så får vi se hvor lenge dette tar, sier Johnsen, som påpeker at det fremdeles går fly fra Kjevik til Oslo og Bergen.

STILLE PÅ STANSTED: Et øyeblikksbilde fra Stansted nord for London søndag ettermiddag, foreviget av passasjer Juan Pablo Sancho.
STENGT: Tax-free-butikken på Kjevik er midlertidig stengt. Dørene ble lukket fredag. Foto: Alexander Nupen