Luftforsvarets Skvadron 330 landet på Stangholmen i Risør fredag ettermiddag. Her hadde mannskapet debrif og fiskesuppe i sjøkanten.
Luftforsvarets Skvadron 330 landet på Stangholmen i Risør fredag ettermiddag. Her hadde mannskapet debrif og fiskesuppe i sjøkanten. Foto: Thorvald Knudsen

Landet i Risør for å spise fiskesuppe

Et Sea King-helikopter landet fredag midt på Stangholmen i Risør. Årsak: mannskapet hadde lyst på fiskesuppe.

– Det er sikkert mange andre gode fiskesupper rundt omkring, men den de har i Risør er jo veldig populær da, ler fartøysjef for Skvadron 330 i Luftforsvaret, Håvard Lundstrøm.

Debrif

Etter endt øvelse langs kysten utenfor Kragerø besluttet nemlig fartøysjefen at det var tid for lunsj. De nødvendige tillatelser fra politi og grunneier ble innhentet og det 22 meter lange helikopteret kunne starte innflygingen til lille Stangholmen i Risør.

– Vi hadde hatt samtrening med redningsskøyta Uni Kragerø og istedenfor å ta debrif på basen eller på land, så tenkte vi det var fint å gjøre det på Stangholmen. Et annet crew gjorde det samme i fjor, forteller Lundstrøm.

– Artig

Foto: Thorvald Knudsen

– Det er sjelden vi møter crewet på redningsskøyta og vi synes det var fint å kunne ta en debrif i hyggelige omgivelser i Risør. Vi ivaretok beredskapen derfra, sier fartøysjefen.

Ved 13-tiden fredag landet helikopteret et lite steinkast fra selve fyret og restauranten som ligger i sjøkanten på Stangholmen.

– Det var litt artig, for da vi fløy over fjorden kunne vi se flere som tok på seg vester i båtene under oss. Det er fint å se at båtfolket i hvert fall reagerer når de ser oss, sier Lundstrøm.

Digert helikopter

Vel nede på bakken strimlet det til med nysgjerrige som ville se det digre helikopteret på nært hold. Som man ser tydelig av bildene er helikopteret – med sine 22 meter – nesten like stort som restauranten i sjøkanten.

Sea King helikopteret er et tomotors allværeshelikopter for søk og redning. Det er fem meter høyt og har to Rolls-Royce-motorer på 1.600 hestekrefter hver. Helikopteret har en marsjfart på 100 knop og maksfart på 130 knop (240 kilometer i timen).

Det digre helikopteret har plass til 18 passasjerer eller 6 bårer, opplyser Luftforsvaret på sine hjemmesider.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi var standard crew om bord fredag, det vil si seks personer, opplyser Lundstrøm.

– God suppe

– Redningsskøyta Uni Kragerø er basert og driftet på frivillighet og det er utrolig flott at mannskapet stiller opp og jobber hele sommeren. Samtidig var det derfor bra å kunne få til en god debrif etterpå, sier fartøysjefen.

– Som regel er vi jo bare i traktene når vi er på oppdrag og derfor er det ikke så ofte vi får anledning til å gjøre slike ting som dette. Det er sjelden vi kan ta lunsj i det fri, for å si det sånn. Men det er hyggelig å kunne være til stede også når det ikke er alvor. Det var masse folk som kom for å se på helikopteret, sier Lundstrøm.

– Og fiskesuppa da, svarte den til forventningene?

– Ja, den var veldig god, ler Lundstrøm.