Kronprinsesse Mary av Danmark og kronprinsesse Mette-Marit i Kristiansand under 150-årsmarkeringen for de danske falne i Helgolandslaget i 1864.
Kronprinsesse Mary av Danmark og kronprinsesse Mette-Marit i Kristiansand under 150-årsmarkeringen for de danske falne i Helgolandslaget i 1864. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Kronprinsesser markerte slaget ved Helgoland

Kristiansand (NTB): Kronprinsesse Mette-Marit fikk selskap av sin danske kollega Mary under 150-årsmarkeringen av slaget ved Helgoland i Kristiansand fredag.

Kronprinsessene ble møtt av applaus fra rundt 150 fremmøtte da de ankom domkirken i sørlandsbyen fredag ettermiddag, skriverFædrelandsvennen.

Begge vinket og smilte på vei inn i kirken, men de stoppet ikke for å snakke med noen, ifølge avisen.

Biskop Stein Reinertsen ledet minnegudstjenesten for de falne i slaget ved Helgoland 9. mai 1864.

Den danske marinen påførte den prøyssisk-østerrikske flåten store tap og vant slaget. Krigen ble likevel tapt, og Schleswig-Holstein, som i dag er en tysk delstat, gikk tapt til Preussen.

Mange dansker ble drept og skadd i slaget.

Kronprinsesse Mary av Danmark og  Kronprinsesse Mette-Marit av Norge i Kristiansand under 150-årsmarkeringen for de danske falne i Helgolandsslaget i 1864.
Kronprinsesse Mary av Danmark og Kronprinsesse Mette-Marit av Norge i Kristiansand under 150-årsmarkeringen for de danske falne i Helgolandsslaget i 1864. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Danske fregatter ankom Kristiansand 11. mai, hvor de brakte døde og sårede til lasarettet i Kvadraturen.

Hvert år legges det ned krans for de 18 sjøfolkene som hviler på Kristiansand kirkegård der det i 1865 ble reist en bauta over de falne.

Også ved 100-årsjubileet i 1964 kastet det danske kongehuset glans over markeringen i Kristiansand, da ved arveprins Knud. I 1988 var det dronning Margrethe som la ned krans i Kristiansand for å minnes de falne danskene. (©NTB)