Fordi Cecilie Thunem-Saanum reiser mye i jobben, opplever hun å få sårende kommentarer som går på morsrollen. – Jeg er mer hjemme med barna mine enn mange andre, sier den profilerte foredragsholderen og bloggeren.
Fordi Cecilie Thunem-Saanum reiser mye i jobben, opplever hun å få sårende kommentarer som går på morsrollen. – Jeg er mer hjemme med barna mine enn mange andre, sier den profilerte foredragsholderen og bloggeren. Foto: Anne Elisabeth Næss

Kritiseres for å være for lenge borte fra barna

– Vet du hvordan barna dine ser ut? kan Cecilie Thunem-Saanum bli spurt om. Den kjente foredragsholderen og bloggeren forteller på Facebook om sine jobbreiser.

Av og til orker hun nesten ikke å gå ut hjemme i Lillesand, til tross for at hun stortrives i byen hvor hun synes de fleste er veldig hyggelige.

– Dette handler jo ikke om byen, men om holdninger i samfunnet, understreker hun.

Årsaken er alle kommentarene hun får: «Oi, er du hjemme?», «For en stabil mann du må ha.», «Vet du hvordan barna dine ser ut?» og slike ting.

– Dette er vanvittig, uhøflig, og utenfor min verden, skriver hun i et åpenhjertig innlegg på egenfacebookside, et innlegg som har utløst et ras av støtteerklæringer.

– Jeg har også fått tilbakemeldinger fra kvinner som ikke kjenner seg igjen. Men de bor i en storby, sier Thunem-Saanum.

LES OGSÅ: 

Kviet seg

Hun har lenge følt på å skrive om dette på sin egen bloggside, eller i den faste kronikken hun skriver i Agderposten.

– Men jeg innrømmer at jeg har vært tilbakeholden, nettopp fordi jeg er redd for reaksjonene, sier den aktive yrkeskvinnen som mandag holdt foredrag i Bjørvika. Med morgenfly inn og ettermiddagsfly hjem

– Jeg legger ofte ut bilder fra jobb. Mulig at dette gir inntrykk av at jeg aldri er hjemme. Men jeg legger også ofte ut meldinger om ting jeg gjør sammen med familien min, sier den travle småbarnsmammaen til en femåring og en åtteåring.

Men fakta er at hun alltid er hjemme minst fem netter, ofte sju, selv i travle perioder.

– Vi henter aldri ungene i barnehagen senere enn klokken 15.30. Og datteren min kan droppe SFO en dag eller to hver uke fordi hun kan komme rett hjem til meg på hjemmekontoret, forteller Cecilie.

Men dette blir tydeligvis ikke lagt merke til blant dem som kommer med slengbemerkninger.

– Det kan være sårende når folk spør mannen min hvordan han holder ut med å stelle hjemme. Han føler like stort ansvar for ungene som meg. Og synes det er like naturlig å lage middag som meg, selv om det er jeg som lager de fleste dagene, sier Thunem-Saanum.

Mannen, Thore Thunem-Saanum jobber i Grimstad og kommer derfor hjem hver kveld.

– Når jeg har hjemmekontor, har han lange arbeidsdager. Men ingen spør ham om han vet hvordan ungene ser ut, sier Cecilie.

Reaksjonene påFacebooker ensidig støttende. Rundt 40 innlegg hadde kommet mandag ettermiddag.

– Kjente toner

Tidligere Ap-politiker og statssekretær, Solveig Solbakken, skriver:

– Dette er kjente toner, men likevel helt utilgivelig! For det første: du er mye mer hjemme enn mange andre, for det andre: du gjør en fantastisk jobb som yrkeskvinne! Du vet at du må heve deg over det, men det gjør vondt likevel, Sørlandet på sitt dårligste dette. Heldigvis er Sørlandet også så mye mer og positivt, vi er bare noen som må ut og få litt luft under vingene av og til.

Gjennomgangstonen i innleggene på Thunem-Saanums fb-side er: Dette hadde du ikke hørt om du hadde vært mann.

Menn får ingen

det bekrefter kollega, Hans-Petter Nygård-Hansen som også reiser mye og legger ut bilder.

– Jeg har ikke fått en eneste kommentar tilsvarende slik du får, dessverre, og jeg er mye dårligere enn deg på å dokumentere når jeg er hjemme. skriver han.

Han ble så provosert at han mandag la ut bloggposten «Nå må kjerringene snart slutt å gnåle».

– Cecilie skal ha sin del av æren for at jeg turte å starte for meg selv i våres. Når jeg tenker etter er det nesten bare kvinner jeg skal takke for at jeg tok sjansen på å gjøre mer av det jeg tror på og mer på det jeg gjør, skriver han.

Nygård-Hansen synes det er urettferdig at han får masse skryt for sine travle dager, men Cecilie i stedet for likes og hjerter, får dårlig samvittighet levert av sine medkvinner.

– Jeg er så trygg på vår tidsbruk at dårlig samvittighet får jeg ikke. Den kan ikke brukes til noe. Men jeg blir lei meg, forsikrer Cecilie Thunem-Saanum.

-

Har hatt ulike lederstillinger knyttet til salg og markedsføring innen feltene reiseliv og kultur i inn- og utland.

-

Etablert eget firma i 2004. Oppdragsgivere fra næringsliv, kulturliv og kommuner over hele landet.

-

Holder til i Lillesand, men tar oppdrag om tidsbruk og kommunikasjonsrelaterte emner over hele landet. Arbeidsformen er kurs, foredrag, trening og rådgivning.

-

Gift og har to små barn.