TIL ARENDAL: Fagforeningsaktivist Lech Walesa kommer til Arendalsuka. Bildet er tatt i en annen sammenheng. Foto: Cornelius Poppe

Kommer til Arendalsuka: – Spesielt

Fredsprisvinner Lech Walesa kommer til Arendalsuka.

– Vi er stolte over å få nettopp Lech Walesa til Arendalsuka. Han var avgjørende i prosessen som førte til frihet for de østeuropeiske landene. Nå trues igjen denne friheten. Da blir det helt spesielt å høre Walesas egne vurderinger av det som nå skjer, sier lederen av Arendalsukas Hovedprogramkomité, Harald Stanghelle.

– Spesiell opplevelse

Arendalsuka samarbeider med Nobelinstituttet om Lech Walesas besøk. Også Arendals ordfører, Robert Cornels Nordli, ser frem til Lech Walesas besøk:

– Det vil bli en spesiell opplevelse for oss i Arendal å ha Lech Walesa her. Akkurat i år er han den helt riktige fredsprisvinneren å invitere hit til Arendalsuka, sier han.

Den nå 78 år gamle Lech Walesa kommer til Arendal om kvelden mandag 15. august og drar tilbake til hjembyen Gdansk på morgenen onsdag 17. august.

Nobelprisvinneren Walesa

Lech Walesa fikk Nobels fredspris i 1983 for sin innsats som leder i fagforeningen Solidaritet. Protesten mot det kommunistiske regimet som den representerte, ble en avgjørende faktor for hele frigjøringsprosessen i Øst-Europa. Etter Sovjet-imperiet sammenbrudd og det polske kommunistregimets fall, ble Lech Walesa det demokratiske Polens første president. Det var han i årene fra 1990 til 1995.