Pressekonferanse om koronasituasjonen: Letter på tiltakene

Vi går fra to til en meter og skjenkeforbudet oppheves. Dette er lettelsene regjeringen presenterte på tirsdagens pressekonferanse.

Les alle lettelsene som gjelder fra fredag lenger nede i saken.

– Vi er nå der at vi kan gå til første trinn i gjenåpningen, sa statsminister Erna Solberg (H) under onsdagens pressekonferanse om koronasituasjonen.

Vurderingene av om vi kan starte gjenåpningen i Norge er gjort basert på smittesituasjon og sykdomsbilde, kapasitet i helsetjenesten og vaksinasjon, forklarer statsminister Erna Solberg.

Hun viser til at smittetallene nå er lavere enn før påske og at innleggelser i intensivavdelinger går ned.

PRESSEKONFERANSE: Statsminister Erna Solberg (H) under en tidligere pressekonferanse koronatiltak. Foto: NTB scanpix

I forkant av pressekonferansen anbefalte Helsedirektoratet at det nasjonale nasjonale skjenkeforbudet som ble innført av regjeringen 25. mars, oppheves:

«Helsedirektoratet mener det er nødvendig å videreføre nasjonale tiltak fremover, men at det nå er mulig å avvikle tiltakene som ble innført før påskeferien», skriver Helsedirektoratet.

Letter tiltak fra fredag

Fra fredag reverseres derfor de strenge tiltakene som ble innført før påske. Dette er altså første trinn i gjenåpningsplanen.

– Folk bør fortsatt begrense sosial kontakt, bør møtes utendørs, og ikke ha flere enn fem gjester hjemme, sa statsministeren under innledningen av pressekonferansen.

Skjenking til klokken 22

Regjeringen åpner for skjenking fram til klokken 22 der det er matserving fra fredag, opplyste statsminister Erna Solberg (H) tirsdag. Dette er i tråd med hva Helsedirektoratet anbefalte.

Det nasjonale skjenkeforbudet ble innført før påske. Krav om matservering og skjenkestopp klokken 22 var også gjeldende før 25. mars.

En del kommuner har innført skjenkestopp lokalt.

Skroter to-meteren

Da tiltaksnivået ble strammet inn før påske, gikk vi fra 1 til 2 meter i avstandskrav. I første trinn av gjenåpningen av Norge reverseres dette, slo statsministeren fast.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dermed er det igjen enmetersregelen vi ble kjent med i mars i fjor som nå blir gjeldene.

Det vil imidlertid være krav til 2 meters avstand mellom grupper på enkelte arrangementer.

Dette innebærer første trinn i gjenåpningen

• Det frarådes å ha flere enn fem gjester i private hjem i tillegg til egen husstand.

• Skjenking til kl. 22, med krav om matservering

• Arrangementer som samler personer fra flere kommuner bør utsettes eller avlyses.

• Avstandsanbefalingen endres tilbake til 1 meter

• Offentlige arrangementer kan samle inntil 100 personer innendørs når alle i publikum sitter på faste, tilviste plasser.

• Utendørs kan inntil 200 personer samles. Dersom alle sitter på faste, tilviste plasser og det er to meters avstand mellom kohortene, vil det være mulig å samle 600 personer ute, fordelt på tre kohorter, for eksempel på en fotballstadion.

• På offentlige arrangementer innendørs uten faste sitteplasser er det mulig å samle maks 10 personer. Her gjøres det unntak for idretts- og fritidsarrangementer for personer under 20 år, der alle er fra samme kommune. På disse arrangementene er det mulig å samle 50 personer.

Mer fysisk undervisning

Regjeringen åpner for at studenter i områder uten høy smitte får mulighet til fysisk undervisning minst en gang i uken.

– Mange studenter ved fagskoler, høyskoler og universiteter kan nå være mer fysisk til stede ved undervisning og at lesesaler og bibliotek kan holde åpent med smitteverntiltak, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H).

Dagens tiltak i de 20 kommunene i Viken som har regionale tiltak fastsatt av regjeringen, og kommuner med strenge lokale forskrifter, slik som Oslo kommune, videreføres.

– Vi har bedt FHI og Helsedirektoratet vurdere mulighetene for å myke opp reglene for tilgangen til lokaler også på de strengeste nivåene. Planen er å ta en avgjørelse om dette så raskt som mulig, sier Asheim.

Hvis du trykker her, kan du få en oversikt over hele gjenåpningsplanen i fire trinn.

Idrett og arrangementer

Dette er de nasjonale koronatiltakene som er nye eller endrede, og som gjelder fra og med 16. april:

* Det oppfordres til å møte andre utendørs, og ikke ha besøk av flere enn fem gjester. Dersom alle gjestene kommer fra samme husstand kan man være flere, men man må kunne holde avstand.

* Dersom barn og unge trener/øver med et lag, foreningen eller lignende i en annen kommune, vil de kunne konkurrere med dette laget/denne foreningen så lenge smittesituasjonen tillater det.

* Voksne kan drive organisert aktivitet innendørs i grupper på inntil 10 personer, så lenge de kan holde minst én meters avstand.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

* Utendørs kan voksne drive organisert aktivitet, så lenge de kan holde minst én meters avstand.

* Maks 10 personer på innendørs arrangement uten faste tilviste sitteplasser, men likevel inntil 50 personer på idretts- og kulturarrangement som samler deltakere under 20 år som tilhører samme kommune (nytt med 50 for kulturarrangement).

* Maks 100 personer på arrangementer hvor alle i publikum sitter på faste, tilviste sitteplasser.

* Maks 200 personer på arrangementer utendørs, men 600 personer (fordelt på 3 kohorter à 200 personer) hvis de sitter på faste tilviste plasser og det er to meters avstand mellom kohortene.

* Samme anledning til å skjenke alkohol på arrangementer som på serveringssteder.