Stortingsrepresentant Kari Henriksen (66) fra Kristiansand er innstilt som visepresident. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB

Kari Henriksen blir visepresident

Kari Henriksen (66) fra Agder er innstilt som visepresident og Masud Gharahkhani (39) er innstilt som ny stortingspresident.

Arbeiderpartiet bekrefter at Kari Henriksen (66) fra Kristiansand innstilles som fjerde visepresident. Henriksen har vært representant på Stortinget siden 2009. Hun blir også nytt medlem i Kontrollkomiteen.

Svein Harberg (H) fra Grimstad trådte i forrige uke inn som stortingspresident etter at Eva Kristin Hansen (Ap) trakk seg. Han vil fungere inntil ny president er valgt. Harberg er første visepresident på Stortinget.

Masud Gharahkhani ble presentert som Arbeiderpartiets kandidat til å bli stortingspresident klokka 9.45 i Vandrehallen på Stortinget.

– Hvis Stortinget velger meg, blir det er stor ære og en stor jobb, sier Gharahkhani.

– Alle vet at det er en formidabel oppgave å bygge opp igjen tilliten mellom det norske folk og Stortinget. Demokratiet vårt er avhengig av det, og jeg vil legge all min tid og krefter i den jobben, sier han videre.

Masud Gharahkhani fikk mye medieoppmerksomhet som Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsmann. Nå kan han bli stortingspresident. Her er han fotografert på lunsj med elever ved Arendal voksenopplæring på Vitensenteret Sørlandet. Foto: Arne Ingmar Eggen

Kan overta for Hansen

Gharahkhani overtar etter alle solemerker etter Eva Kristin Hansen (Ap), som varslet sin avgang etter at Adresseavisen i forrige uke avslørte at hun i perioden fra 2014 til 2017 kan ha fått pendlerbolig av Stortinget uten å ha krav på det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hansen meddelte tirsdag Stortinget formelt om sin avgang.

Iranskfødte Gharahkhani er stortingsrepresentant for Buskerud. Han er fra Skotselv i Øvre Eiker, og han har hatt fast plass på Stortinget siden 2017.

Gharahkhani har vært leder for Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg og har inntil nå vært andre nestleder i næringskomiteen på Stortinget.