FAR IGJEN: Julius sammen med Jane og sønnen Yr. Nå er Julius og Jane blitt foreldre til en ny sjimpanseunge. Foto: Dyreparken

Julius er blitt pappa igjen

Julius og Jane har fått en ny unge.

Midt på dagen i går fødte sjimpansen Jane en sjimpanseunge i Dyreparken. Dermed er Julius blitt far i en alder av 41 år - ti år etter forrige gang, opplyser Dyreparken i en pressemelding tirsdag.

Usikkert hvilket kjønn

– Det er veldig gøy at Jane har fått unge. En slik fødsel virker positivt på hele flokken. Det kommer til å skje mye gøy fremover nå som de får en liten unge å stelle med. Det står bra til med både Jane og den lille ungen, sier biolog Helene Axelsen.

Fra før har Jane og Julius sjimpansen Yr, som nå er 10 år gammel. Julius er også far til Julius Junior (som er 18 år). Det er ennå ikke klart hva slags kjønn den nye sjimpanseungen har.

– Jane holder ungen tett inntil seg og passer godt på, så det har ikke vært mulig å se.

Lenger på vei enn antatt

Dyrepasserne har lenge visst at Jane var drektig, og at Julius er faren.

– Vi trodde ikke at Jane var så langt på vei som hun tydeligvis var, derfor kom fødselen litt overraskende på oss, sier Axelsen.

Jane er 21 år gammel (født 17. november 1999), mens Julius er 41 år gammel (født 26. desember 1979).

Som menneskebarn

Dyreparken opplyser følgende om sjimpansenes barsel:

«Når hunnene kommer i brunst er det lederen i flokken som får parre seg med henne. Hunnen går drektig i 8 måneder og får som regel én unge. Når ungen blir født er den like hjelpeløs som et menneskebarn. De har en lang barndom hvor de lærer det de trenger av moren og de andre sjimpansene i flokken ved å se på dem og kopiere dem».

Sjimpanseungene mates, bæres og stelles av moren til den er 3-4 år gammel.

– Hunner blir kjønnsmodne når de er 10-11 år gamle, hanner når de er rundt 13 år. Hunnen får som regel den første ungen når hun er 14-15 år. Deretter ca. hvert 5-6 år, opplyser Dyreparken.