Frps helsepolitiske talsperson Åshild Bruun-Gundersen hevder regjeringen og helseminister Bent Høie (H) trenerer Stortingets bioteknologiforlik, som åpner opp for tidlig ultralyd og NIPT-test for gravide. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Innføring av tidlig ultralyd og NIPT forsinket med ett år – Frp raser

Tidlig ultralyd og NIPT-test kan først tilbys alle norske gravide om et drøyt år, viser en utredning fra Helsedirektoratet. – Bevisst trenering, hevder «arkitekten» bak det omstridte vedtaket, Åshild Bruun-Gundersen (Frp).

Arbeidsgruppen som står bak utredningen, mener nyordningen bør innføres gradvis og vil starte med kvinner over 35 år i løpet av neste år.

– Vi er opptatt av at tilbudet skal gi en reell kvalitetsforbedring i svangerskapsomsorgen. Det tar tid å bygge opp et slikt tilbud, sier avdelingsdirektør Torunn Janbu i avdeling for spesialisthelsetjenester i Helsedirektoratet, som onsdag la fram utredningen på et webinar.

Tidlig ultralyd i første trimester kan sammen med en NIPT-test indikere om fosteret har Downs syndrom eller de dødelige tilstandene trisomi 13 og 18. NIPT er en analyse av fosterets arvestoff i en blodprøve fra den gravide.

I dag får alle gravide et tilbud om ultralyd i andre trimester.

Beskylder Høie for trenering

Stortinget vedtok tidligere i år at tilbudet skulle være på plass fra januar 2021. Men det er det ikke mulig å gjennomføre, mener arbeidsgruppen, som peker på at tilbudet krever betydelige forberedelser og ressurser for spesialisthelsetjenesten og svangerskapsomsorgen.

Men det overbeviser ikke Frps helsepolitiske talsperson Åshild Bruun-Gundersen fra Arendal, som hevder at helseminister Bent Høie (H) driver med «bevisst trenering» av Stortingets bioteknologiforlik.

Bruun-Gundersen var saksbehandler og «arkitekten» bak forslaget som fikk flertall i Stortinget i mai, etter en lang og stor nasjonal debatt.

Les også
Historisk vedtak: Store endringer i bioteknologiloven

– Først nekter han private aktører å tilby NIPT, så struper han bevilgningen til tidlig ultralyd i statsbudsjettet, hevder hun.

Den nye fosterdiagnostikken vil anslagsvis koste 250 millioner kroner i utstyr og personell, ifølge arbeidsgruppen. Frp vil nå kjempe for at beløpet legges inn i statsbudsjettet for neste år, sier Bruun-Gundersen.

– Nå blir det budsjettkamp, slår hun fast.

Les også
Han er taperen - hun er vinneren
Åshild Bruun-Gundersen (Frp) og Jonas Gahr Støre (Ap) gratulerer hverandre etter at Stortinget behandlet endringer i bioteknologiloven i vår. Foto: Vidar Ruud / NTB

Krever godkjenning

Frp mener at regjeringen i større grad må åpne opp for at private aktører kan tilby tidlig ultralyd og NIPT til gravide.

– Private gynekologer har jo tilbudt tidlig ultralyd til norske kvinner i årevis. Fremskrittspartiet har inn i budsjettforhandlingene bedt om fritt ultralydvalg, så gravide kvinner kan velge private aktører fram til det offentlige har fått sitt tilbud på plass, sier Bruun-Gundersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun er også svært kritisk til at Helsedirektoratet har brukt et halvt år på å lage et godkjenningssystem for private aktører som vil tilby NIPT.

– Nå er tålmodigheten slutt. Fremskrittspartiet forventer at Høie godkjenner disse søknadene i løpet av uka, sier Bruun-Gundersen.

(©NTB)

Les også
Har satt seg nye mål på Stortinget - men savner jobben i Arendal
Først om ett år vil alle gravide i Norge få tilbud om tidlig ultralyd og NIPT-test. Foto: Lise Åserud / NTB