GIR KORONA-RÅD: Preben Aavitsland er kommuneoverlege i Arendal og Froland, og gjør seg tanker om både julehandel og om studenter som vender hjem. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB

– Ikke kom hjem og gå rett på byen med gamle venner

Arendals kommuneoverlege Preben Aavitsland ber studenter som skal hjem til jul vise varsomhet både før avreise og etter hjemkomsten. Smitteverneksperten er også bekymret for julehandelen.

– Koronasituasjonen i Arendal er under kontroll. Det dukker opp noen tilfeller her og der, men dem får vi raskt kontroll på, sier kommuneoverlege Preben Aavitsland.

I et tidligere intervju med Agderposten har han kommentert sitt håp om en fremtidig koronavaksine. Men han har også en bekymring som ligger nærmere i tid.

Den handler om julen.

Tenker på trengsel

Tirsdag omtalte Agderposten en pågående, lokal priskrig på julevarer.

– Vi er på vakt og litt urolige for julehandelen. Vi ber folk tenke over at det fort kan bli trengsel inne i butikkene.

Aavitsland fortsetter:

– Hvis man har symptomer, da bør man holde seg hjemme – ikke gå på kjøpesenteret. I det hele tatt bør man gå der på tidspunktene når det er færre folk. Slik unngår man trengsel, og trygger julehandelen.

Hjem fra Oslo

En annen av Aavitslands bekymringer handler om døtre og sønner som de neste dagene kommer hjem fra studier i for eksempel Oslo-området.

– Der er det betydelig mer smitte enn i Arendal og i Aust-Agder. Det gjelder også blant unge voksne, påpeker kommuneoverlegen.

Han henstiller familiene som venter hjem en student om å be vedkommende være forsiktig de siste dagene før hjemreisen. Det bør han eller hun også være de første dagene etter hjemkomst.

Vise hensyn

– Ikke besøk bestemor på sykehjemmet, sier Aavitsland:

– Og kommer du hjem en fredag ettermiddag, så gå ikke rett ut på byen med venner fra videregående. Da risikerer man utbrudd her i kommunen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Når Preben Aavitsland ser seg tilbake i 2020, synes han sørlendingene har vært flinke til å følge korona-rådene som er gitt.

– Det har bidratt til at det har gått greit. Og det bør det fortsette å gjøre. Vi må bare være forsiktige med julebord og julehandel – og vise hensyn hvis man er en hjemkommet student.