De har foreløpig kommet for å bli, sparkesyklene i Arendal. Akkurat som de tidligere har inntatt sørlandsbyer som Kristiansand.

Politiet kan bøtelegge elsparkesyklister som bruker mobil under kjøring. Det oppklarer fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge, i en pressemelding.

Og da blir det dyrt.

Grunnen er at elsparkesykkel regnes som en motorvogn. Boten du kan få blir deretter: 9.700 kroner ifølge de økte og omdiskuterte 2023-satsene.

IKKE LOV: Du kan taste på mobilen fra fortauet, men ikke om du kjører elsparkesykkel i trafikken. Foto: Frende Forsikring

Som ved bilkjøring

Det er som om du skulle kjørt bil. Selv om du står stille på elsparkesykkelen på rødt lys og sjekker mobilen, vil du kunne få den saftige boten nevnt over.

– Grunnen er at du er en del av trafikken og da gjelder reglene som bilistene må forholde seg til, sier Ytre-Hauge.

Men prikker i førerkortet slipper du om du blir tatt med mobilen på elsparkesykkel. Det er fordi det ikke krever førerkort å kjøre dem.

For øvrig: Hvis du ruller sparkesykkelen inn på fortauet og dermed forlater trafikken, unngår du boten. Da er du ikke lenger kjørende, opplyser pressemeldingen.

– Blir fort farlig

Noe annet er trafikkfaren man utsetter seg for ved å taste i fart:

– Du har forsvinnende lite beskyttelse hvis du faller og du kan skade deg skikkelig. Det blir fort farlig hvis du mister oppmerksomheten på veien, sier Roger Ytre-Hauge fra Frende i pressemeldingen.

Endringslogg: I første versjon av saken sto det at man kan miste førerkortet ved promillekjøring på sparkesykkel. Dette var med henvisning til en eldre sak. Høyesterett har siden avgjort at ruskjøring på elsparkesykkel ikke kvalifiserer for tap av førerrett. Les mer her (ekstern lenke). Rettet 10. mai klokken 10.25.