Verken i Kragerø, Risør, Tønsberg eller Fredrikstad er det fram til og med 28. juli trygt å spise egne blåskjell, ifølge Mattilsynets blåskjellvarsel.

De dårlige blåskjellene skyldes funn av alger som lager algegift.

Samtidig er det varierende hvilke områder i landet som får advarsel mot å spise blåskjell, opplyser seniorinspektør Egil Weie Berg i seksjon mat Trondheim og omland til NTB.

– Der det er rødt blåskjellvarsel er det ikke trygt å spise blåskjell. Kostholdsrådet er basert på funn av alger som lager algegifter. Vi har samtidig ikke grunnlag for å si at noen byer oftere er utsatt for alger som gir rødt varsel. Varme og sol kan generelt gi noe mer algeoppblomstring, opplyser han.

Flere råd

Med Norges langstrakte kyst med skjær, bukter og fjorder kan algesituasjon av giftalger enkelte plasser være meget forskjellig fra de utvalgte uttaksstedene, forklarer Weie Berg videre.

– Når rådene veksler fra sted til sted langs samme kyststripe anbefaler vi at sanking av skjell foregår nærmest mulig uttaksstedet der Mattilsynet tilrår å sanke skjell, sier han.

Han tipser samtidig blåskjell entusiaster om å bruke blåskjellvarselet som finnes i app for Android og Iphone, samt når det i varslet for et område står «spis med måte», betyr det inntil 15–20 mellomstore skjell.