Kvinnen ble pågrepet av Agder-politiet på grunnlag av en arrestordre fra nederlandske myndigheter. Ifølge arrestordren har kvinnen over to år igjen å sone av to dommer i Nederland.

Kvinnen skal ha drevet behandling av rusavhengige i en årrekke. En sentral del av behandlingen har vært å gi pasientene ibogain, som er virkestoffet i en plante som vokser i Vest-Afrika.

Ifølge Norsk helseinformatikk har ibogain blitt brukt av flere til behandling av heroin-avhengighet, men det finnes ingen vitenskapelig bevist effekt. Stoffet gir langvarige hallusinasjoner og er knyttet til flere dødsfall.

Svensk kvinne døde

Agder-politiet ba 16. mai om at kvinnen blir varetektsfengslet i påvente av utleveringen til Nederland. Begjæringen ble tatt til følge av Agder tingrett.

Ifølge kjennelsen har kvinnen to rettskraftige dommer fra Nederland som ikke er ferdig sonet. Det dreier seg hovedsakelig om en dom på åtte års fengsel hun ble idømt for å ha forårsaket dødsfallet til en svensk kvinne i 2017.

Den svenske kvinnen i 40-årene døde mens hun bodde hos naturlegen i Nederland.

Rettssaken og dommen ble omtalt av flere nederlandske medier. Ifølge artiklene nektet kvinnen straffskyld i retten. Hun bekreftet at den svenske kvinnen kom til henne for behandling, men avviste å ha gitt henne ibogain.

– Hun oppfylte ikke vilkårene. Det er veldig trist for familien, men jeg er ikke involvert i hennes død, sa kvinnen ifølge en nederlandsk avis.

Dommen ble rettskraftig i fjor sommer.

– Er uskyldig dømt

Agder tingrett mener det er grunn til å frykte at hun vil unndra seg overlevering til Nederland dersom hun blir løslatt.

«Det vises til at siktede i retten ga klart uttrykk for at livet hennes ville bli et helvete dersom hun måtte tilbake til Nederland. Det vises til hennes forklaring om at hun mener seg uskyldig dømt der, om umenneskelige forhold i fengselet og fra politiet», står det i kjennelsen.

Under fengslingsmøtet opplyste kvinnen at hun kom til Norge høsten 2022, etter å ha blitt invitert av noen venner. Siden skal hun ha bodd ulike steder i Agder. Ifølge kjennelsen ble hun pågrepet hos kjæresten som hun nå bor sammen med i Norge.

Kvinnen har fått oppnevnt Eirik Glad Balchen som forsvarer. Han opplyser at kvinnen ba retten om å bli løslatt.

– Hun har ikke hatt og har ikke noen intensjoner om å gjemme seg, sier Balchen til Fædrelandsvennen.

Venter på oversettelse

Det framgår av kjennelsen at den nederlandske arrestordren ikke er oversatt. Det er derfor uklart hva den konkret innebærer.

Retten viser imidlertid til at det klart framgår av etterlysningsdokumentet at kvinnen har to år, tre måneder og 16 dager igjen å sone av to rettskraftige dommer for legemsbeskadigelse og drap.

«Retten kan på denne bakgrunn ikke se at det foreligger åpenbare feil i ordren», heter det i kjennelsen fra dommerfullmektig Ivar Valter Kristiansen.

Politiet skal ha fått en frist på sju dager til å oversette arrestordren til norsk. Fædrelandsvennen har fredag ettermiddag ikke klart å innhente kommentar til saken fra Agder-politiet.