14. mars får de første av oss tilsendt skattemeldingen. Få dager før utsendelsen starter, advarer Skatteetaten om en ny bølge med svindelforsøk, med etaten som påstått avsender.

Skatteetaten forventer at både skattemeldingen og skatteoppgjøret vil bli forsøkt misbrukt.

E-post og SMS

Svindelforsøkene foregår gjennom e-poster eller tekstmeldinger som forsøker å lure mottakerne til å klikke på lenker og gi fra seg sensitiv informasjon som senere kan brukes for å svindle mottakeren.

– Vi sender ikke lenker uoppfordret i e-post eller SMS, og etterspør ikke bank- eller kredittkortopplysninger i disse kanalene. Ikke la deg lure, dette er svindel! Det sier sikkerhetsdirektør i Skatteetaten, Ragna Fossen.

ADVARER: Sikkerhetsdirektør Ragna Fossen i Skatteetaten. Foto: Andreas Agasøster Vatnøy/Skatteetaten

På «Min side» finner du korrekt informasjon

Når skattemeldingen er klar, varsler vi deg på e-post og vi ber deg gå til skatteetaten.no og logge deg inn på «Min side».

Er du i tvil om informasjonen er ekte, gå direkte til Skatteetaten.no og logg deg på der. Da vil du under «Min side» finne korrekt og oppdatert informasjon om skatten din. Alternativt kan du logge på altinn.no for å se om du har meldinger fra Skatteetaten. Hver gang skattemeldingen sendes ut og ved andre viktige skattedatoer er det svindlere som forsøker å få folk til å gi fra seg sensitiv informasjon.

– Vi opplever flere ganger i året at skattytere blir utsatt for svindelforsøk på viktige skattedatoer, oftest gjennom e-poster eller SMS som har til hensikt å lure mottakerne til å klikke på lenker og gi fra seg sensitiv informasjon som senere kan brukes til svindel eller ID-tyveri, sier Fossen.

Stadig flere svindelforsøk

– Det er et økende omfang på svindelforsøk i Norge og globalt, men heldigvis er bevisshetsnivået, skepsisen og kunnskapen i befolkningen generelt forbedret. Likevel endrer også svindlerne taktikk og mange blir fortsatt lurt til å klikke på lenker. Derfor sender ikke vi lenker uoppfordret, slik at du enkelt vet at lenken ikke er fra oss, sier sikkerhetsdirektøren.

– Svindlerne bruker kunstig intelligens og norsktalende hjelpere for å lage nesten språklig perfekte e-poster og SMS-er. Vi ber mottakerne av e-poster og SMS om å være skeptiske og observante slik at de ikke blir lurt, sier sikkerhetsdirektøren.