Anbefalingen fra Folkehelseinstituttet (FHI) er derfor krystallklar.

– Flere bør ta influensa- og koronavaksine for å beskytte seg mot alvorlig sykdom og død, sier smitteverndirektør Trygve Ottersen ved FHI i en pressemelding.

12.00 ble innlagt

FHI presiserer at det alltid er vanskelig å forutsi, men at det er en mulighet for at vi kan få en kraftigere influensasesong denne vinteren.

– Vi ser at influensavirusene har endret seg, og det er en stor mulighet for at H3N2-viruset vil vende tilbake. Dette er et virus som vi har mindre beskyttelse mot fordi det er lenge siden det har forårsaket store utbrudd med mange smittede. Det kan i så fall bety at flere blir alvorlig syke, særlig blant de eldre, sier Ottersen.

Det siste året har flere enn 12.000 personer blitt innlagt på sykehus på grunn av influensa- eller koronasykdom.

– Det høye antallet innleggelser gir en stor belastning på helsetjenesten, og kan få alvorlig utfall for de som blir syke, sier han.

Kan forvente nye utbrudd

Influensaen var tilbake med full styrke forrige sesong, med en tidlig epidemitopp i uke 52 i fjor og to mindre topper senere på vinteren.

Samtidig har antall personer som tar influensavaksine gått ned, fra 63 til 59 prosent for risikogrupper, som er de over 65 år og personer med kroniske sykdommer. Nedgangen sees særlig blant yngre med kronisk sykdom. Det bekymrer FHI.

– Flere bør ta influensa- og koronavaksine for å beskytte seg mot alvorlig sykdom og død, sier Ottersen.

FHI mener vi også kan vente ytterligere smittetopper med korona.

– Koronaviruset er i stadig endring og nye varianter fortsetter å dukke opp. Toppen på en mindre høstbølge er passert, men vi kan forvente nye utbrudd gjennom vinteren. Det er imidlertid uvisst hvor store disse toppene vil bli. De trenger ikke bli store, men vi må forberede oss på at de kan bli det, sier smitteverndirektøren.

Disse bør vaksinere seg

FHI oppfordrer spesielt alle over 65 år, beboere i omsorgsbolig og sykehjem, gravide i 2. og 3. trimester og personer med en rekke kroniske sykdommer til å ta vaksine mot influensa, samt en oppfriskningsdose mot korona.

FHI anbefaler også pneumokokkvaksine hvert 6. år for alle som er over 65 år og i risikogrupper.

Blant barn i risikogruppene var vaksinasjonsdekningen mot influensa åtte prosent.

– Dette er bekymringsverdig med tanke på at antall barn som ble innlagt med influensa sist sesong var omtrent det dobbelte av det som var vanlig før pandemien. Her må barnas behandlende leger og annet helsepersonell sørge for at foreldrene til disse barna får informasjon om influensavaksinering, melder FHI.