På 1800-tallet var det ikke gitt at museet i Arendal skulle satse på kulturhistorie. I en periode var det ambisjoner om å spesialisere virksomheten i naturhistorisk retning. Ved nærmere granskning av samlingene åpnes det for nye perspektiver, på hva museet en gang var, men ikke ble.

Langsæ-strutsens museum

I et kott i andre etasje på Langsæ gård står en gammel struts. Den er et minne om en glemt museumssatsing. På et skap står en leopard. Under et bord ligger en hai. Her og der dukker det opp koraller og konkylier, krokodiller og spritlagte slanger. Dette er restene av den engang så stolte naturhistoriske samlingen fra Arendal Skoles offentlige Bibliothek og Museum.

Naturhistorie

Da Arendals Skoles offentlige Bibliothek og Museum ble opprettet i 1832, var naturhistorie en av de fire hovedavdelingene som skulle utgjøre museets fundament og som samlingene skulle bygges opp rundt. I stiftelsesbrevet lansertes en bredt anlagt ambisjon om «Samlinger af Naturens og Kunstens uendelige Ringer», som ved siden av naturhistorie også skulle omfatte antikviteter, kunstsaker og eldre kilder til landets historie. Med vekslende selskap fra andre kategorier, kom de naturhistoriske samlingene til å spille en sentral rolle i museets historie gjennom det neste århundre.

I samspill med sjøfarten

I årene like etter grunnleggelsen i 1832 jobbet museumsstyret iherdig for å etablere et nettverk av bidragsytere i inn- og utland. Som mellommenn for museet hadde sjøfolk forbindelser og anledning til å hente inn interessante gjenstander til samlingene fra utlandet. Foredraget er en del av KUBENs arrangementsserie rettet mot seniorer kalt «SeniorOnsdag». Inngangsbilletten til foredraget koster 90 kr og inkluderer inngang til museet og bevertning. Det er gratis inngang for årskortholdere. Man kan lese mer om dette og andre arrangementer på KUBENs nettsider www.kubenarendal.no.

Velkommen til et innholdsrikt foredrag på KUBEN!