Fra starten av 2023 og frem til april har det blitt påkjørt 13 rådyr, og 21 vilt totalt i Risør. Det forteller lederen av viltnemnda i Risør, Lars Ole Røed, til Aust-Agder Blad.

Ifølge Vegvesenet skjer de fleste påkjørsler av vilt skjer i skumringstiden på morgenen og ettermiddag/kveld, da flytter dyrene seg mye mellom områder.

– Rådyrene er mest aktive i grålysningen og i tussmørket etter solnedgang. På dagtid kan man se små flokker av rådyr som gresser i kort avstand til bebyggelsen og trafikkerte veier,.

Det skriver Langedrag på egen nettside.

Straffbart å ikke melde fra

Og hva om uhellet skjer?

– Det er ikke straffbart å kjøre på et dyr, men det er straffbart å ikke melde fra, skriver Statens Vegvesen på deres nettside.

De opplyser om at hvis uhell skulle skje, er det politiet som skal varsles på 02800.

Politiet varsler videre til viltnemda og eventuelt andre aktører.

– Hvis du får tillatelse til å kjøre fra stedet, skal du merke hvor påkjørselen skjedde eller hvor viltet ligger. Det kan du gjøre med for eksempel en plastpose eller noe godt synlig annet du har i bilen. Da kan personell fra kommunen lett finne stedet, skriver Vegvesenet.

Avlive eller ikke?

Statens vegvesen mener det er viktig ar kompetent personell foretar søk og vurdering om dyret skal avlives.

– Det er kun med godkjenning fra politiet at man kan få lov til å avlive dyret selv. Fugler og mindre dyr kan man selv avlive, dersom det er åpenbart at dyret ikke kan leve eller bli friskt.

Dette kan du gjøre for å forebygge

  • Tilpass farten etter forholdene

  • Vær ekstra oppmerksom der det er skiltet om mye vilt

  • Hold en fart som gjør at du kan stoppe raskt

  • Sveip blikket jevnlig mellom sideterrenget for å få med deg aktivitet

  • Vær obs på at dyr som tilsynelatende kan virke rolig, plutselig kan begynne å løpe