11. september valgdagen for kommune- og fylkestingsvalget, og flere skal stemme for første gang.

Ramani Konstanse Cornels Nordli og Jacob Tørå Hæier ønsker at førstegangsvelgere og unge skal få bedre innføring i hvordan stemmingen fungerer.

Ikke i undervisningen

På ungdomsskolen og videregående lærer elevene om hva de ulike partiene står for, og det blir arrangert både skoledebatter og skolevalg for å engasjere ungdommer, forteller Jacob Tørå Hæier.

Han er ungdomskandidat for Arbeiderpartiet i Arendal.

– Mange vet ikke hva de går til når de skal stemme for første gang. Man lærer om de ulike partiene på skolen, men ingen forteller om hvordan man skal stemme, hvor eller når. Mange tror at de bare skal stemme på partiet, men man kan også stemme på kandidater, forteller Hæier.

BEDRE INFORMASJON: Ungdomskandidatene Jacob Tørå Hæier (f.v.) og Ramani Konstanse Cornels Nordli ønsker at ungdommen skal få bedre informasjon om avstemningen og valget. Foto: Ine Elise Hole Berg

Sammen med ungdomskandidat Ramani Konstanse Cornels Nordli, ønsker han å hjelpe førstegangsvelgere og unge og gi dem bedre informasjon på forhånd av valg. De mener at det er viktig for de unge å engasjere seg. Det er ungdommen som er fremtiden, forteller Nordli.

– Ungdommen skal bli hørt, og da er det viktig for dem å vite hvem de skal stemme på som best kan representere saker de brenner for.

FØRSTEGANGSVELGERE: Flere av dem som møtte opp til forhåndsstemningen var førstegangsvelgere. Foto: Ine Elise Hole Berg

– Vi ønsker å hjelpe unge velgere med å lettere orientere seg om hvem de skal stemme på, og hvem som best kan representere de sakene en selv brenner for, påpeker hun.

– Vi har lagt ut en video på Arendal AUF sin Facebook-side, hvo vi forteller om hvordan avstemningen foregår, slik at førstegangsvelgere er bedre rustet til når de skal avgi sin stemme.

Videre forteller hun at hun sender ut melding til alle vennene sine for å minne dem på å stemme.

Vanskelig å engasjere

Leder for Ungdommens bystyre, Marius Kjelle Roppen, forteller at det er utfordrende å engasjere unge i politikken.

– Mange unge vet ikke hvem de skal henvende seg til eller hvordan de skal finne ut av hva de ulike partiene og kandidatene står for, mener Roppen.

Han er selv førstegangsvelger, og han mener at språket politikerne bruker kan være vanskelig å forstå.

ENGASJERE UNGDOMMEN: Leder for Ungdommens Bystyre, Marius Kjelle Roppen, ønsker å engasjere flere unge til å engasjere seg i politikken. Foto: Ine Elise Hole Berg

– Språket er veldig formelt og med mange fremmedord. Det kan gjøre det utfordrende for unge å skjønne hva politikerne egentlig mener.

Hvilke metoder bruker dere for å engasjere ungdommen politisk?

– Vi har blant annet møter og debatter med saker som ungdommen brenner for, sier Roppen.

Nærmere enn du tror

Ordførerkandidat Linda Øygarden fra Høyre forteller at det er viktig å få engasjert de unge. Valget ungdommen tar er med på å påvirke fremtiden, påpeker hun.

– Politikken påvirker oss mer enn vi kanskje liker å tro. Vedtakene vi fatter i bystyret går jo rett inn i tjenester som er nær folk, som fastlegen, skoler, barnehager, kulturlivet, omsorg og frivillighet. Politikken spiller inn i alt dette og mer, derfor er det viktig at alle som kan «komme opp av sofaen», går å stemmer.

SPENNENDE TID: Ordførerkandidat Linda Øygarden (H) forteller at Arendal er inne i en spennende tid, og at det er ekstra viktig at de unge engasjerer seg. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Innsendt

Hun forteller at de forsøker å engasjere ungdommen ved å «bygge» de inn i partiet, og invitere til debatter, eksempelvis under Arendalsuka.

– Vi står ovenfor en spennende periode i Arendal med tanke på arbeidsplasser. Det er mye som skjer fremover, og det er viktig at alle får ta del i veksten, det angår alle, forteller hun engasjert.

STEMT: Her avgir ordførerkandidat Øygarden sin stemme i årets lokalvalg. Foto: Ine Elise Hole Berg

Flere unge velgere

Ved lokalvalget på landsbasis var det ti prosent flere førstegangsvelgere enn ved valget i 2015. Det viser statistikken «Valgdeltakelse» fra SSB.

I aldersgruppen 20–24 år steg antallet fra 36,4 % til 47 %, som er en økning på 10,6 %.

I Arendal var det 50,8 % i aldersgruppen 18–19 år som stemte ved forrige kommune- og fylkestingsvalg. Den laveste valgdeltakelsen var blant 20–24 åringene med 39,2 %.

Neste fredag arrangerer Agderposten, i samarbeid med Arendalsuka Ung, partilederdebatt i Arendal fredag 18. juli klokken 12.30. Debatten finner sted på Kanalplassen.