Tirsdag 4. april var utfartsdag for mange. Det merket blant andre UP, som skrev ut fartsbøter i fleng på Agder-veiene.

Andre bilister manglet belte, eller ble tatt med mobilen i hånda.

Og det er det siste regionleder May-Lene Rasmussen Noddeland i Trygg Trafikk vil si litt om.

Én ting er at bøtesatsen for mobilbruk har økt betraktelig i 2023. Bruk av håndholdt mobilt under kjøring straffes nå med et forenklet forelegg på 9.700 kroner, samt tre prikker i førerkortet. Noe annet er hvor farlig mobilbruken er.

110 meter hekk i blinde

– Vi vet at uoppmerksomhet er en utfordring i trafikken, og mange klarer ikke vente med å sjekke meldinger og varslinger på mobilen, nevner Noddeland.

Hun kommer med et eksempel:

– Hvis du kjører i 80 kilometer i timen og tar blikket av veien i fem sekunder, så har du rukket å kjøre hele 110 meter.

ANBEFALER BILMODUS: May-Lene Rasmussen Noddeland, regionleder i Agder Trygg Trafikk. Foto: Trygg Trafikk

– Et eksempel på dette kan man få ved å lukke øynene i fem sekunder og kjenne etter. Tenk deg at du sitter bak rattet i fint driv uten overblikk. Null kontroll. Det er som å løpe 110 meter hekk i blinde, det kan jo ikke gå bra. Vender vi blikket bort fra veien i mer enn to sekunder, kan vi selv bli et farlig hinder for våre medtrafikante, sier Trygg Trafikk-lederen.

Lite kjent funksjon

Det er nå hun kommer inn på «bilmodus».

– Funksjonen minner om flymodus, som de fleste kjenner godt. Når den er aktivert, vil telefonen bli mindre distraherende, og det blir lettere å holde fokus på veien, forklarer hun.

På Apple-telefoner heter funksjonen “Bilkjøring”, mens den heter “kjøremodus” på Android-telefoner, opplyser hun.

– Opplysningskampanjen rundt «bilmodus» er et samarbeid mellom Trygg Trafikk og Volvo, da vi frykter flere alvorlige ulykker på veiene, hvis folk ikke legger vekk mobilen, sier Noddeland.

– På Apple-telefoner kan man blant annet hindre varslinger fra SMS og sosiale medier når man kjører bil. I motsetning til flymodus, trenger man heller ikke å aktivere funksjonen hver gang man kjører. Har man aktivert den én gang, kan telefonen automatisk slå på funksjonen hver gang man kjører bil, nevner hun videre.

Noddeland fortsetter:

Lite kjent

– Selv om vi mener «bilmodus»-funksjonen er en effektiv måte å unngå distraksjoner fra telefonen under kjøring, er det få som bruker den.

Her viser Noddeland til en undersøkelse som sier at nesten 3 av 4 (73 prosent) ikke kjenner til at mange telefoner har denne funksjonen. Kun 11 prosent av alle bilførerne i undersøkelsen sier de har brukt funksjonen.

Les mer på Trygg Trafikks egne sider.