Flere og flere kjenner at pengene ikke alltid strekker til.

Spesielt vanskelig kan det bli i juletiden, som ofte beskrives som belastende – både økonomisk og sosialt.

I år har Kirkens Bymisjon slått seg sammen med Arendal fotball, Express, Kleine karer, Hisøy IL og Heimdal sjokolade for å stelle i stand julegavehjelp til dem som trenger et ekstra bidrag til julekvelden.

Gavene deles ut til barn, unge og familier i dagene før julaften.

I år som i fjor skal det bli julemiddag på spisestedet Egon, hvor alle som vil er velkomne til å samles på julekvelden.

Bla nedover for å se noen forslag til hvordan du kan hjelpe lokalt.

(f.v.) Espen Frivold, André Sperre, Simon Lang, Asbjørn Sauesen, Lene Merete Gunnarson Foto: Solveig Jaktevig Eriksen

– Folk med snittlønn sliter

– Nå er det ikke lenger en oppdeling i fattige og velstående, kan man si. Det er mannen i gata som sitter med regningene, sier André Sperre, som er styreleder i Kleine karers Sportsklubb.

– Til og med folk med snittlønn sliter jo. Men det er fortsatt tøft å si at nå trenger jeg hjelp. Men vi kan gjøre den barrieren mye mindre ved å se lokalt.

Videohilsen fra ukrainsk soldat

Sperre var også en av de frivillige under fjorårets julemiddag.

– Jeg fikk nesten litt sjokk over hvor mange som kom, sier han.

– Det er jo positivt at de som har behov for det faktisk kommer, men det var mange sterke inntrykk.

Spesielt én historie sitter sterkt i minnet.

– Jeg satte meg ned og pratet med en ukrainsk familie, og så fikk jeg plutselig en videosamtale i ansiktet. Og der satt faren til familien, som satt ute i feltet i Ukraina med uniform og våpen, forteller han.

– Og han ville bare se oss og si takk. Han hadde det mye bedre når han visste at kona og ungene hadde det godt og varmt og spiste. Det var sterkt.

Men samtlige er tydelige på at verken julemiddagen eller gaveutdelingen er preget av negativitet.

MANGE SKJEBNER: André Sperre fra Kleine karers Sportsklubb har hørt sterke historier, men understreker at julemiddagen aldeles ikke er trist. Foto: Solveig Jaktevig Eriksen

– Mye glede her

Lene Merete Gunnarson, avdelingsleder ved Kirkens Bymisjon, forteller at mange som kommer til julemiddagen har skyldfølelse.

– Det er mye av dårlig samvittighet. De vil ikke belaste andre med plagene sine, eller tenker at de har det ikke ille nok, forklarer hun.

– Jeg håper vi skal klare å bygge ned den terskelen. Det er der vi ønsker å nå litt ut og si at «det er for deg og». Men jevnt over vil jeg si at dessverre er det stigma rundt det å ikke klare det selv.

Samtidig ser de at selve arrangementet skaper glede og fellesskap.

– Det bør ikke være negativt lada med det å treffe hverandre her i jula, sier Espen Frivold, leder for Kleine karers sportsklubb.

– Vi må ikke trekke dette ned og snakke negativt om det. For det er en positiv ting at folk vil komme, og det er mye glede her.

ÅPENT FOR ALLE: Vi snakker mye om økonomi, men ensomhet er også et stort tema i jula, sier Lene Merete Gunnarson Foto: Solveig Jaktevig Eriksen

Naboene våre

Christian Hermansen, leder for Hisøy Fotball, tror også det er positivt at det er lokale aktører som engasjerer seg.

– For vår del handler det vel om at det blir lokalt. Det blir ikke så fjernt. For det er jo naboene våre vi hjelper, og det kan av og til bli litt glemt, forklarer han.

– Og det er trygghet når det er et idrettslag og kirkens bymisjon som står bak. Man vet at det som kommer inn, går direkte ut. Og det tror jeg er kjempeviktig, det er lett å glemme de som er ved siden av deg. Det er mange skjebner man gjerne ikke er klar over.

Både Hermansen og Gunnarson opplever at mange ønsker å hjelpe, men ikke helt vet hvordan, og trenger en pekepinn.

– Det er mange som engasjerer seg og har spurt allerede om hvordan det blir.

Gunnarson legger til:

– Årets slagord for juleaksjonen er at «i år er det flere som har mindre». Vi mennesker er alltid avhengige av fellesskapet. Vi kan ikke vente med å bry oss, og alle fortjener å få en fin jul.